Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.561

Insolvenční návrh na zaměstnavatele - poplatek, kauce

Odesláno: 
Otevřeno 1284 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 08/2016 do 22/11/2016 jsem pracovala jako účetní v malé firmě např. "XY, s. r. o.".
První mzda za 08/2016 přišla včas a kompletní. Druhá mzda za 09/2016 byla vyplacena jen z 1/3 a jelikož mi do dne 22.11.2016 nebyla doplacena ani mzda za 09/2016 a z 10/2016 také nic, ukončila jsem pracovní poměr okamžitým zrušením pro nevyplacení mzdy.
Jednatel společnosti mi podepsal uznání dluhu i splátkový kalendář, který nedodržuje. K dnešnímu dni mi společnost dluží 36.106 a 28.076 Kč, náhrada mzdy, celkem tedy 64.182 Kč a jelikož vím, že věřitelů vůči této společnosti je dostatek, jak bývalých zaměstnanců tak dodavatelů, chtěla bych na firmu podat insolvenční návrh.
Jaké jsou náklady s podáním insolvenčního návrhu? Musí se skládat nevratná kauce? Pokud ano v jaké výši? Má finanční situace díky této zkušenosti je více než špatná a nemohu si dovolit skládat kauci nebo platit tisíce u právního poradce. Nenapadá Vás třeba ještě jiná možnost jak získat dlužnou mzdu? Po podání insolvenčního návrhu by mi ji vyplatil úřad práce, jiná cesta v případě že dlužník nesplácí asi není.
Děkuji, MP
 
Zdravím Vás, ano Vy jako bývalý zaměstnanec zaměstnavatele, který Vám dluží peníze mzdu a náhradu mzdy podat můžete, jen je nutné soudu doložit veškeré podklady (pracovní smlouvu, mzdové výměry, výplatní pásky, ukončení pracovního poměru, uznání dluhu). Další podmínkou je mnohost věřitelů a závazky 30 dní po splatnosti, což je dle Vámi uváděných údajů splněno. Mám za to, že by bylo vhodné, aby insolvenční návrh podalo více osob (např, dva či tři bývalý zaměstnanci dlužníka). Všichni jsou povinni doložit, že mají pohledávky za dlužníkem a z jakého důvodu. Zálohu na náklady insolvenčního řízení ve výši 50.000,- Kč Vám ze strany soudu uložena nebude, neboť zaměstnancům dlužníka se tato záloha neukládá. Proto mám za to, že navrhovateli bude uložena povinnost pouze aby uhradil soudní poplatek za insolvenční návrh ve výši 2.000,- Kč. Pokud by bylo navrhovatelů více na částku soudního poplatku ve výši 2.000,- Kč by se skládali všichni, neboť by soudní poplatek hradili společně a nerozdílně.
S vlastním sepsáním návrhu Vám poradí jak advokáti tak i bezplatné poradny při finanční tísni, které by měly být ve větších městech. Výhodou je, že tyto poradny poskytují služby svým klientům kvalitně a bezplatně.