Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.191

Exekutor nepřeposílá výživné matce dítěte - jak postupovat dál?

Odesláno: 
Otevřeno 3006 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Navazuji na svůj původní dotaz
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/3888-exekutor-neposila-strhavane-vyzivne-alimenty-matce-ditete-jak-ma-matka-postupovat.html

A chtěl bych se Vás ještě zeptat, jak je možné, že exekuce nadále trvá, když v současné době já nic nedlužím. Mám obstavený účet, s kterým nemůžu vůbec disponovat, dále mám stále srážky ze mzdy, takže mi nechávají pouze minimální mzdu a zbytek se posílá exekučními úřadu. Běžné výživné budu platit, pokud syn nezačne pracovat do jeho 26 let věku jeho života. To jako na celou dobu budu v exekuci? V současné době nedlužím ani korunu. Nemůžu zaplatit své pohledávky, jelikož mám nadále obstavený účet a na výlatu dostávám pouze minimální mzdu, což zdaleka nepostačuje na pokrytí mých nákladů. Takže jsem v prodlení s placením nájmu, svých pohledávek - půjček. Kdo za mě uhradí vzniklé úroky a penále z prodlení.
Domnívám se, že ani exekutorský úřad nejedná v souladu s právem. Nedlužím ani korunu. Pouze budu hradit běžné výživné za měsíc prosinec.
 
Zdravím Vás, lze odkázat na předchozí odpověď. Je to tak proto, že výživné je přednostní pohledávka, proto je občas exekuce vedena i o několik měsíců (nikoli let déle), a to proto, aby byla záruka, že povinný bude nyní výživné hradit řádně a včas. K blokaci účtu uvádím, že můžete, a to v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat pobočku banky, u které máte veden blokovaný účet o výplatu nezabavitelné částky povinného, a to částka by Vám měla být vyplacena. Nezabavitelná částka je rovna dvojnásobku životního minima (6.820,- Kč). Dále Vám doporučuji se v práci dohodnout na výplatě mzdy v hotovosti nebo na složenku, aby Vám zbylá část mzdy nešla na blokovaný účet. Chápu Vaše rozhořčení, ale já Vás do problémů nedostala. Úhradu běžných pohledávek byste měl řešit s Vaším advokátem.