Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.602

Dluh na zdravotním pojištění od ukončení rodičovského příspěvku do 4 let věku dítěte

Odesláno: 
Otevřeno 624 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v den dovršení 4 let mého nejmladšího syna jsem zjistila, že již nejsem na rodičovské. Měla jsem dvě na sebe navazující rodičovské, první jsem nastoupila z ÚP, byla bez možnosti zvolení délky na 4 roky. Po právní úpravě 2012 jsem již mohla využít zrychlené čerpání rodičovské podpory RP a následně zvolení výše rodičovské podpory RP na druhé dítě. Měla jsem za to, že délka rodičovského volna je do 4 let věku dítěte, bez ohledu na to, zda ještě čerpám RP, nebo nárok na dávku zanikl. Byla jsem se tedy na OSSZ informovat o dalším postupu, protože stále spadám do kategorie osob celodenně pečující o jedno dítě do 7 let, nebo nejméně 2 děti do 15, za kterou je plátcem pojistného stát. Bylo mi řečeno, že od výplaty poslední dávky rodičovské podpory RP, což bylo v ccca. 05/2014, mi nehradí zdravotní a změnu plátce jsem měla hlásit zdravotní pojišťovně sama do osmi dnů. O této povinnosti vím, avšak plátce se neměnil a o změně kolonky zařazení L se běžný smrtelník dovídá až je problém. Zpětně se dá o změnu zažádat pojišťovnu pouze tři měsíce.
Zbytek pojistného musím uhradit sama. I po odpuštění penále bude dluh vyšší než 20 tisíc, což však s jedním platem v rodině bude nepředstavitelná rána do rodinného rozpočtu, který je už teď nadoraz.
Je možné se nějakým způsobem domoci doplacení pojistného státem? Např. formou čestného prohlášení, nebo nějakým potvrzením o nepřijetí dítěte do školky? Zdá se mi nefér, vyžadovat striktně doplacení po osobě, která měla na platby od státu nárok, nemohla z evidentních důvodů pracovat, a ohánět se ohlašovací povinností, která je v tomto případě sporná.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v této věci Vás budu muset odkázat na advokáta, se kterým danou věc proberete. K advokátovi bude nutné doložit veškeré listiny od úřadu práce, a to včetně potvrzení o pobíraných dávkách. Z těchto listin (potvrzení ÚP o pobíraných dávkách) lze totiž vyčíst jaké dávky Vám byly ze strany ÚP vypláceny a podle toho bude možné argumentovat. Podle toho se rovněž zjistí i jak dlouho Vám byl vyplácen rodičovský příspěvek na mladší dítě. To Vám, ale bez možnosti prostudování daných listin nepovím, Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz. Pokud jste z většího města hledejte advokáty, kteří poskytují služby klientům tzv. "pro bono", což znamená, že klientům v tíživé sociální situaci poskytují služby tzv, za hubičku, nebo se můžete obrátit i na právníky v "kamenné právní poradně". Pokud by to nevyšlo, tak je možné se s VZP dohodnout i na úhradě dluhu ve splátkách a mám za to, že pojišťovna by to mohla přijmout, protože vím, že lidem vychází vstříc.