Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.401

Věřitel neoznámil dluh dlužníkovi - oprávněnost exekuce, exekučního vymáhání

Odesláno: 
Otevřeno 713 x
1 odpověď
 
Minulý týden (23.11.2016) přijel do bytu mé přítelkyně exekutor s doklady a žádal po ní částku cca 20 000 Kč, kterou mu, na základě předložení dokladů o exekuci, zaplatila. Tomuto předcházelo zablokování účtu, které ale poznala pouze z přístupu k elektronickému bankovnictví. Žádné písemné oznámení jí doručeno nebylo.
Po odjezdu exekutora jsme díky předaným dokumentům zjistili, co to bylo za dluh. A jak vznikl. Věc se má následovně.
Někdy v letech 2008-2009 si zřídila účet u GE Money Bank. Jelikož nebyla spokojená s jejich službami, účet po pár měsících zrušila. V bance účet vypověděla. Při ukončení smlouvy se několikrát ptala, je-li vše zaplaceno a bylo jí potvrzeno, že vše je vyrovnáno. A účet byl zrušený.
Bohužel, jak se dozvěděla až když jsme zjišťovali, jak dluh vznikl, získala jako bonus kreditní kartu, za jejíž aktivaci chtěla banka 158 Kč. Karta jí ale nikdy nebyla doručena, ani nikdy nebyla použita.
Díky tomu, že se odstěhovala z místa, kde bydlela při uzavření smlouvy, nemohla být a ani nikdy nebyla vyrozuměna o vzniklém dluhu. Ten narostl do výše cca 4.500 Kč a byl předán firmě k vymáhání. Díky všem poplatkům a vedenému právnímu řízení dluh narostl na výsledných cca 20.000 Kč.
Je možné se zpětně bránit proti tomuto dluhu?
V této věci nebyla nikdy doručena žádná zpráva o jeho vzniku, nebylo oznámeno zahájení řízení ani nic podobného. Ačkoliv exekutor věděl velice dobře, kde má exekuci vykonat a na jaké číslo volat, takže kontakt alespoň na oznámení o zahájení řízení určitě nebyl problém sehnat.
Podle nás je pochybení převážně na straně GE Money Bank (dnes Moneta), jelikož při ukončování účtu nebylo oznámeno, že chybí doplatit ještě tento poplatek. Ani to nebylo oznámeno později písemně. Dále si myslíme, že nebylo správné ani to, že nebylo doručeno ani žádné oznámení o zahájení exekučního řízení, když bylo provedeno blokování účtu. Kdyby byl dluh řešen oznámen, částka 158, - by byla uhrazena okamžitě a nenechal by se narůst až na 20000, -.
Děkuji za radu, jak postupovat dále.
 
Zdravím Vás, zcela Vás chápu, máte pravdu, že pochybení je částečně i na straně věřitele (nyní Moneta Money bank, a. s.), ale bohužel i na straně Vaší přítelkyně, a to v tom smyslu, že bance neoznámila změnu adresy trvalého pobytu. Banka tedy písemnosti (výzvy k úhradě doručovala na správnou adresu, tedy tu, kterou měla od klienta - přítelkyně k dispozici). Víte, ono je otázkou jaký časový sled ve věci přesně následoval. Mám na mysli, založení účtu, kreditní karta, odstoupení od smlouvy, aktivační poplatek za kreditní kartu a dále dotaz přítelkyně, zda je vše v pořádku a její odstěhování. Víte, ono je to totiž tak, že je-li doručováno na adresu, kterou má věřitel k dispozici, má se za to, že písemnost je řádně doručena tzv. fikcí doručení, i když se adresát o existenci této písemnosti nedozví, proto mám za to, že bylo řádně doručeno, a to jak výzvy k úhradě, tak i exekuční titul. Zavádějící je však tvrzení věřitele, že je vše v pořádku. Pokud se přítelkyně ptala týden po vypovězení smlouvy o účtu, je možné, že poplatek ze kreditní kartu věřitel ještě nemusel evidovat jako pohledávku a proto mohli přítelkyní říci, že je vše v pořádku. Příště si tyto informace nechejte raději písemně potvrdit, a máte ihned v rukou písemný důkaz jako procesní obranu.
K exekucí uvádím, že je bohužel běžné, že dlužné částky takto narostou. K vydání exekučního příkazu na účet přítelkyně uvádím, že exekutor tento exekuční příkaz doručí nejdříve bance, u které má povinný veden blokovaný účet a až poté je tento exekuční příkaz na účet doručován povinnému, a to proto, aby na exekutora nečekal prázdný účet povinného bez finančních prostředků, které by povinný mohl z účtu vybrat dříve, než by byl exekuční příkaz doručen bance. Ohledně náhrady škody po věřiteli se ještě můžete poradit s advokátem, ale je nutné s sebou vzít veškeré listiny a advokátovi vše popravdě vylíčit, a to proto, aby se Vám nenavyšovaly náklady vedením soudního sporu, ve kterém je malá šance na úspěch. Pokud však máte v ruce písemné potvrzení banky, že přítelkyně jí nic nedlužila po vypovězení smlouvy, byla by šance na úspěch ve sporu o náhradu škody s věřitelem vyšší. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz. K tomu proč exekutor věděl kam má doručovat uvádím, že exekutoři mají běžně přístup do centrální evidence obyvatel, kde je vždy uvedena aktuální adresa trvalého bydliště povinného. Mám za to, že banky tento přístup nemají, nebo jej má jen málo pracovníků banky.