Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.356

Odkoupení podílu nemovitosti v exekuční dražbě spoluvlastníkem, spolumajitelem - lze to?

Odesláno: 
Otevřeno 709 x
1 odpověď
 
Dobrý den, vlastním s manželem 2/3 rodinného domu. V roce 2015 dostal v rámci dědictví 1/6 tohoto domu vnuk mého manžela. Nyní je na tuto 1/6 uvalena exekuce, což jsem se dozvěděla náhodou na katastrální mapě. Na vnuka nemáme kontakt a exekutor s námi komunikovat nehodlá.
Jaký postup byste nám doporučovali?
Neměl by nám exekutor oznámit detaily, když se věc týká našeho (většinově) domu? Je to má první zkušenost s touto oblastí, tak skutečně netuším.
Je nějaká lhůta pro zahájení dražby?
Můžeme v dražbě koupit 1/6 nemovitosti manžel a já? Nebo nás tím exekutor "nutí" ke splacení dluhu? Děkuji předem za jakékoli tipy!
 
Zdravím Vás, samozřejmě, že můžete v dražbě zakoupit 1/6 dražené nemovitosti, ale můžete společně s povinným (vnukem) kontaktovat exekutora s tím, že máte zájem o koupi oné 1/6 nemovitosti, na kterou je v tuto chvíli uvalena exekuce a pokusit se dohodnout s exekutorem na podmínkách prodeje vnukova podílu na nemovitosti. Popřípadě můžete i exekuci za povinného uhradit, čímž zajistíte výmaz exekutorského zástavního práva na nemovitosti.
Pokud by Vám byl nedávno doručen exekuční příkaz tak k dražbě nemovitosti tak brzy nedojde, neboť je nutné tento spoluvlastnický podíl nejprve nechat ocenit soudním znalcem, což znamená, že znalec bude oceňovat celou nemovitost a poté určí hodnotu spoluvlastnického podílu. Poté se bude muset vydat dražební vyhláška a stanovit termín dražby, což může trval několik měsíců, takže máte prostor pro vyjednávání.