Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.365

Koupě auta od dlužníka v exekuci - jak se má bránit kupující?

Odesláno: 
Otevřeno 2036 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
2015 jsem zakupil auto. 10/2016 mi přišel dopis od nějakého exekutora, že majitel auta byl v době prodeje v exekuci a že mám doložit kupní smlouvu a následně bude rozhodnuto jestli mi auto zabaví.
Dá se proti tomuto zabavení věci nějak účinně bránit? Můžete mi prosím poradit co mám dál dělat? To přece nemůže být pravda, že když poctivě koupím auto na které spořím hodně let že mi ho pak někdo zabaví a peníze nevrátí.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě můžete dle mého názoru učinit jediné, a to podat k soudnímu exekutorovi návrh na vyškrtnutí věci (automobilu) ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Jen dodávám, že tento návrh je nutné podat do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavené automobilu dozvěděl, a že zmeškání této lhůty nelze prominout. K tomuto návrhu je nutné přiložit úředně ověřenou kopii kupní smlouvy a exekutor poté tento návrh posoudí. Je nutné uvést, že automobil jste nabyl na základě kupní smlouvy a že Vám prodávající nesdělil, že je na jeho majetek uvalena exekuce.
Pokud by tomuto návrhu exekutor nevyhověl, bylo by nutné buď podat tzv. vylučovací žalobu, kterou je nutné podat do 30 dní ode dne, kdy by Vám bylo doručeno zamítavé rozhodnutí exekutora. Pokud by se Vám nechtělo se o auto soudit, bylo by nutné vozidlo vydat exekutorovi a s prodávajícím se následně soudit o náhradu škody.
V každém případě bude nutné výzvě exekutora vyhovět a danou, pokud možno úředně ověřenou kopii kupní smlouvy mu zaslat.