Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.837

Do kolika dnů musí věřitel informovat exekutora o uhrazení dluhu dlužníkem?

Odesláno: 
Otevřeno 1247 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
prosím potřeboval bych poradit či mohu ještě nějak zvrátit průběh exekuce na mou osobu. Jde o to, že v průběhu exekučního řízení jsem uhradil zbývající dluh (1.026 Kč) advokátní kanceláři (aniž bych věděl, že již advokátní kancelář podala návrh na exekuci) a dnešním dnem 14.11.2016 mi přišel od exekutora dopis, kde po mě opět vymáhá částku 1026Kč + příslušenství.
Nemá advokátní kancelář neprodleně informovat exekutora, že dluh byl uhrazen?
Uvádím zde důležité data o průběhu exekuce:
29.9.2016 advokátní kancelář podala návrh na exekuci exekutorovi, 14.10.2016 jsem uhradil advokátní kanceláři dluh, 14.10.2016 okresní soud pověřil exekutora k vykonání exekuce, 19.10.2016 vyrozumění o zahájení exekuce, 14.11.2016 jsem obdržel dopis od exekutora.
To mám znova platit exekutorovi již zaplacený dluh? Je takováto exekuce oprávněná a má nárok exekutor na náklady exekuce a náklady oprávněného? Mám podat návrh na úplné, nebo částečné zastavení exekuce, nebo mám raději exekutorovi zaplatit.
Děkuji mnohokráte za radu.
S pozdravem Luboš
 
Zdravím Vás, je-li to tak jak uvádíte, bude nutné, abyste k exekutorovi, a to v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) podal návrh na zastavení exekuce. V tomto návrhu argumentujte tak, že jste jistinu vymáhané pohledávky uhradil, a to již dne 14.10.2016, což je však nutné doložit příslušným výpisem z účtu, kopií ústřižku složenky, čí kopií potvrzení bankomatu o úhradě dlužné částky. Mám za to, že pokud doložíte úhradu této částky měla by být exekuce v rozsahu úhrady zastavena, tedy jsou-li Vaše informace pravdivé.
 
Děkuji za radu. Já jsem volal na infolinku příslušného exekutorského úřadu a vyžádali si doklady o zaplacení dluhu. Samozřejmě, že výpis z účtu jako důkaz mám a jim ho pošlu, ovšem slečna na infolince mi tvrdila, že exekuce probíhá od 29.9.2016 (datum podání návrhu na exekuci advok. kanceláří na mou osobu), že jsem dluh sice doplatil, ale že to je jen část toho co po mě chce exekutor a že mám doplatit zbytek částky, která zbývá. Také mi bylo řečeno, že jsem dluh vyrovnal v průběhu exekučního řízení a to nemá vliv na další průběh exekuce. Uvádím zde pravdivá data tak jak mi je sdělila advokátní kancelář, která původně dluh po mě vymáhala. Nemám přesné znalosti o tom jestli exekuční řízení probíhá již od podání návrhu na exekuci advokátní kanceláří na mou osobu, nebo až od data, kdy je exekutor pověřen soudem a vydá vyrozumění o zahájení exekuce. Návrh na zastavení exekuce jsem měl připravený k odeslání, ale po telefonátu s exekutorským úřadem jsem ho neposlal, jelikož mi bylo taktně naznačeno, že to nemá šanci. Děkuji, vážím si Vaši rady. Luboš
 
Zdravím Vás, je sice pravdou, že exekuce začíná již samotným návrhem na nařízení exekuce, ale je rovněž pravdou, že existují i náklady exekuce, které budete muset stejně uhradit, ale mám za to, že exekuce by měla být co do výše úhrady zastavena, nebo, že by uhrazená částka měla být vedena jako vymožena a Vy byste již dále neměl hradit. Proto bych ještě požádala tento exekutorský úřad o vyčíslení celkové vymáhané částky a bude-li zde Vaše úhrada zohledněna, návrh na zastavení exekuce bych nepodávala, ale pokud by Vaše úhrada zohledněna nebyla, tak bych na Vašem místě návrh na zastavení exekuce co do výše úhrady podala.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. V dopise, který jsem obdržel od exekutora uhrazený dluh zohledněn nebyl, tudíž jsem podal návrh na zastavení exekuce. Advokátní kancelář, která původně dluh vymáhala tuto skutečnost exekutorskému úřadu nenahlásila. Uvidím jak to ve výsledku dopadne, není to žádný extrémní dluh cca do 9 tisíc, ale přišlo mi neférové znovu platit to co jsem už zaplatil. Hrůzu mám jen z toho, že mám komplet "zablokovaný" majetek od bytu až po finance na účtě a budu věřit, že vše budu mít co nejdříve odblokované. Jako osoba samostatně žijící mi to dosti znepříjemňuje fungování. Každopádně Vám mnohokráte děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud byste potřeboval peníze z účtu, resp. nezabavitelnou částku, tak můžete jít na pobočku banky u níž máte veden blokovaný účet a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky, která by Vám měla být na základě Vaší žádosti vyplacena. Jedná se o částku ve výši 6.820,- Kč. Jen pro úplnost uvádím, že o výplatu této částky můžete požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto musíte být exekutorem písemně poučen. Pokud je Vám mzda či jiný příjem vyplácen na blokovaný účet, bude nejlepší pokud se se zaměstnavatelem nebo jiným plátcem příjmu dohodnete na výplatě mzdy či jiného příjmu buď v hotovosti nebo formou poštovní poukázky, (složenky).
 
Děkuji za rad, vážím si jich. Před týdnem jsem podal návrh na zastavení exekuce (z důvodů uvedených v prvním příspěvku a na Vaši radu). Zajímalo by mě jestli exekutor mi uvolní deponovanou částku na bankovním účtě. Částka deponovaná na mém účtě je v nesprávné výši, protože jak jsem psal v prvním příspěvku, dluh jsem uhradil. Odblokuje exekutor deponovanou částku sám, nebo mám podat žádost o uvolnění deponovaných finančních prostředků, nebo to bude mít jiný průběh? Jde mi o to, že jsem student (doktorát), žijící sám, ve svém a deponované peníze mi dost chybí abych mohl řádně fungovat (životní náklady atd.). Děkuji L.
 
Zdravím Vás, pokud bude exekuce zastavena, dojde rovněž i k odblokování účtu a tudíž k odblokování peněz na něm. Pokud by exekuce zastavena eventuálně nebyla, potom by bylo nutné podat buď návrh na částečné zastavení exekuce a požadovat odblokování účtu, nebo zajít na pobočku banky, kde máte veden blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), banku požádat o výplatu nezabavitelné částky, která náleží povinnému. Tato částka činí dvojnásobek životního minima (tj. 6.820,- Kč) a na základě Vaší žádosti by Vám měla být bankou vyplacena (pokud jste o výplatu této částky nepožádal již dříve). Jen pro úplnost dodávám, že o výplatu nezabavitelné částky je možné požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. Pokud máte nějaké příjmy, tak s ohledem na probíhající exekuci Vám doporučuji dohodnout se s plátcem příjmu (do doby rozhodnutí o návrhu na zastavení exekuce) na výplatě příjmu buď v hotovosti nebo formou poštovní poukázky (složenky), a to proto, aby exekutor nevydal příkaz k provádění srážek ze mzdy nebo jiného příjmu.
 
Dobrý den, chtěl bych se naposledy zeptat. Měl bych splnit výzvu k dobrovolnému splnění vymáhané povinnosti, i když jsem podal návrh na zastavení exekuce? Ve výzvě ke splnění vymáhané povinnosti je uvedená nesprávná částka (dluh bych platit podruhé), není v ní zohledněno, že dluh jsem uhradil (viz první příspěvek), nebo bych měl částku zaplaceného původního dluhu odečíst a uhradit zbývající částku, nebo nemám tuto výzvu k dobrovolnému plnění platit a vyčkat na rozhodnutí o zastavení exekuce? Děkuji L.
 
Zdravím Vás, pokud jste již nějakou část dluhu uhraďte, je nutné od celkové částky uvedené ve výzvě exekutora odečíst tu částku, kterou jste již uhradil a zbytek exekutorovi uhradit, neboť kdybyste tak neučinil exekuce by byla i nadále vedena, a to k vymožení zbylé části pohledávky. Pokud by však již byla uhrazena celá pohledávka, tak bych na výzvu nereagovala a k exekutorovi bych podala návrh na zastavení exekuce, z důvodu úhrady vymáhané částky a k návrhu přiložila doklady o úhradě vymáhané částky - viz. předchozí odpovědi na Vaše dotazy,