Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.019

Zadlužení a exekuce - jak z toho ven

Odesláno: 
Otevřeno 989 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
po manželovi jsem zdědila velké dluhy. Vlastním nemovitost, na kterou je zástavní právo a zahájena exekuce - v katastru není uvedeno, od koho ta exekuce je.
Mám nebankovní půjčku, na které dlužím 200.000 Kč, mám nesplacenou exekuci u komerční banky 12.000 Kč, plus nemám uhrazené zdravotní a sociální pojištění, částka asi 200.000 Kč. Vše, co posílám, jde na penále - jak u pojištění, tak u nebankovní půjčky.
Jak bych měla nejlépe postupovat? Nevím si rady, nemám možnost si půjčit takový obnos peněz. Uvažovala jsem o osobním bankrotu, přišla bych o svůj dům (své bydlení)?
Děkuji za odpověď.
Vanda
 
Zdravím Vás, ano, kdybyste si podala insolvenční návrh spojený s návrhem na povolením oddlužení, tak pokud by se zajištěný věřitel přihlásil do insolvenčního řízení (a je třeba počítat s tím, že by to spíše učinil) skutečně by byla Vaše nemovitost zpeněžena v rámci insolvenčního řízení a z výtěžku jejího prodeje by byl tento zajištěný věřitel uspokojen. O insolvenci však nemá smysl žádat dříve dokud Vaše příjmy nebudou dostatetečně vysoké na to, abyste z nich byla schopna uspokojit pohledávky Vašich nezajištěných věřitelů alespoň v 30 ti procentní výši a dále je nutné rovněž uhradit i odměnu insolvenčního správce. Pokud by Vaše příjmy byly nedostatečné, je možné si příjmy navýšit a to formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, ve které se Vám dárce či poskytovatel důchodu zaváže, že Vám bude každý měsíc po dobu 60 ti měsíců hradit určitou částku, kterou budete zasílat na účet insolvenčního správce pro účely plnění oddlužení. Je nutné mít však solidního a solventního dárce, který by byl schopen Vám po celou tuto dobu danou částku poskytovat a dále dodávám, že dárce by neměl být ani v insolvenci a na jeho majetek by rovněž neměla být ani uvalena exekuce.