Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.689

Insolvence, oddlužení a přeplatek na dani - hlásit insolvenčnímu správci nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 4935 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
hledám právníka, který se vyzná v insolvenci a přeplatku na dani.
Manželský pár je v insolvenci. Mají dvě děti (nyní 4 roky a 8 let). Rodiče si dělají sami daňové přiznání. Během roku nevyužívají slevu na děti. Tudíž je na dani přeplatek (sleva na dvě děti, školkovné) - rok 2014 25.134 Kč, rok 2015 41.388 Kč, rok 2016 42.676 Kč. Podléhá insolvenci celý daňový přeplatek, když tam největší část dělají slevy na děti? Ráda zaplatím i právníkovi, který by mi pomohl toto vyřešit. S insolvenčním správcem řeč nikdy nebyla a nebude, bohužel, ten pouze bere peníze. Děkuji všem za pomoc. Soud mi neuznal dluh na výživném na dítě (biologický otec dokud se nevzdal otcovství výživné nehradil) ani výživné na neprovdanou matku. Sdělil mi, že tyto dvě záležitosti do insolvence nepatří. Proto mě zajímá, zda slevy patřící dětem, školkovné, které se jich týká insolvenci náleží. Děkuji
 
Zdravím Vás, přeplatek na dani jako takový, pokud jste ponidkatelé (OSVČ) by měl být celý, a to jako mimořádný příjem použit k úhradě splátkového kalendáře. Jiná situace je s tzv. "školkovným", toto by měl být příjem dlužníka, a to jako přeplatek na poplatku za předškolní vzdělávání a dlužník tedy tento příjem nemusí odvést insolvenčnímu správci a může si jej celý ponechat k úhradě potřeb rodiny.
Pokud byste byli zaměstnání tak i zde by přeplatek na dani jako takový měl být celý použit jako mimořádný příjem k plnění oddlužení splátkovým kalendářem. A zabavitelná částka by měla být počítána jen z čísté mzdy, V praxi se však toleruje, že se zabavitelná částka počítá z čisté mzdy plus přeplatku na dani. Omlouvám se za pozdní odpověď, ale ve věci přeplatku na daních to není úplně jednoduché a já jsem si potřebovala ujasnit správnost mého právního názoru.
 
Dobrý den,

děkuji vůbec za nějakou reakci. Nepodařilo se mi sehnat ani právní službu placenou. Já i manžel jsme zaměstnáni. Daně si dělám sama, odevzdám na FU. FU mi pošle na účet přeplatek. Mě mrzí, že když ins začínala, vše co se týkalo syna, bylo mi řečeno, že se ins netýká. V přeplatku na daních je samozřejmě sleva na poplatníka, sleva na dvě děti, školkovné, a uhrazené daně. Z toho je daňový přeplatek. Nejde mi o to, vrátit daňový přeplatek. Již jsem mluvila se správcem. Nechá nás to splatit. Ale mrzí mě, že musím odevzdávat i slevy na děti. Bylo mi vysvětleno, že zákon nerozlišuje, z čeho dańový přeplatek je. Prostě každý daňový přeplatek = mimořádný příjem a tudíž celý se musí odevzdat. Děkuji za Váš čas
 
Zdravím Vás, pokud by Vám školkovné bylo vráceno jako jedna platba označené jako "školkovné" byla by Vaše, pokud je však přeplatek na dani a školkovné vráceno v jedné platbě je bohužel nutné tuto částku odvést insolvenčnímu správci celou jako mimořádný příjem v souladu s ust. § 412 IZ. Možná, kdybyste správci doložili jak vysoké je školkovné tak by Vám jej měl nechat. Víte konzultovala jsem to v práci (pracuji jako asistentka soudce na insolvencích).
 
Děkuji Vám moc. Jste jediná, kdo se odpovědí zabýval. Vážím si Vašeho času, který jste mi věnovala.
 
Zdravím Vás, není zač. Od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.