Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.897

Přepsání, darování bytu dlužníka na osobu blízkou - snaha vyhnout splácení se dluhu před exekucí či insolvencí, oddlužením, osobním bankrotem

Odesláno: 
Otevřeno 1223 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dlužník (ve SJM) chce žádat o odlužení a zároveň přepsal nemovitost (byt) na osobu blízkou. Daný byt nikdy nevyužíval, nesplácel. Byt byl na něho napsán z důvodu půjčky, avšak po celou dobu v něm bydlela zmíněná osoba blízká, půčku za byt i splácela.
V momentě zjištění dluhu se byt darovací smlouvou přepsal na osobu blízkou. Můj dotaz je, zda i v tento moment může osoba blízká o byt přijít či zda tento přepis může pro osobu blízkou mít nějaký dopad. Jak má osoba blízká v tuto chvíli postupovat?
Aktuálně není na dlužníka podána exekuce (zatím).
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud chcete žádat o oddlužení a máte v úmyslu převést nemovitý majetek na osobu blízkou je nutné počítat i s tím, že se o tento převod majetku bude zajímat insolvenční správce a současně i soud. Pokud máte za to, že Váše příjmy by dostačovali pro schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře a daná nemovitost není zajištěna ve prospěch žádného Vašeho věřitele, tak Vám stačí tuto nemovitost řádně uvést v seznamu majetku a nemovitost by Vám měla v případě schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře zůstat, což by neplatilo v případě schválení oddlužení zpeněžením majetkové podstaty (prodejem majetku).
Jen dodávám, že pokud by tato nemovitost byla zajištěna ve prospěch zástavního věřitele, tak tuto nemovitost nemůžete převést na jinou osobu bez souhlasu zajištěného věřitele.