Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.577

Exekuce (alimenty, výživné) a vrácení řidičského průkazu, řidičského oprávnění

Odesláno: 
Otevřeno 1511 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz. Nikde jsem se nedočetla, zda je možné, když na bývalého partnera byla z mé strany uvalena exekuce na neplacení výživného a tím mu byl zabaven řidičský průkaz, mohu díky námi sepsané dohodě nějak zastavit, nebo alespoň vymoci řidičské oprávnění zpět?
On sice dokládal, že tento průkaz potřebuje ke své profesi, ale dotyčný exekutor s ním vůbec nekomunikoval. V dohodě o výživném je o 1.500 Kč díky dluhu vyšší měsíční plnění a podmínka, kdy pokud tři po sobě jdoucí měsíce nezaplatí, dohoda se ruší. Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. c) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) navrhnete Vy jako oprávněná, resp, zákonný zástupce oprávněného nezletilého dítěte, mám za to, že za této situace by měl exekutor Vašemu návrhu vyhovět. Mojí povinností je však Vás upozornit i na rizika tohoto počínání, a sice to, že by Váš bývalý partner mohl mít opět prodlevy v platbě výživného, pokud by mu bylo řidičské oprávnění opět vráceno, takže zvažte i tuto možnost.