Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.808

Splácení dluhu za jiného a regres (přenechání účtu jiné osobě která se na účtě zadlužila)

Odesláno: 
Otevřeno 1323 x
1 odpověď
 
2010 jsem na žádost známého založila běžný účet znějící na mé jméno, aby si mohl známý na něj zasílat mzdu od zaměstnavatele, jelikož měl několik exekucí a nemohl používat účet na své jméno. Do roku 2014 bylo vše v pořádku. Následně na účtu nadělal dluhy více jak 200.000 Kč. Abych předešla exekuci postupně jsem dluhy na základě splátkového kalendáře splácela.
Nyní jsem dluh doplatila. Známý mi nezaplatil ničeho, navíc se směje, že je nepostižitelný, neboť nemá žádný majetek, má pouze důchod 9.000,-Kč a několik exekucí, tudíž mohu po něm vymáhat finance jak chci.
a) Mohu na něj podat trestní oznámení? Jaký bude výsledek?
b) Nedopustila jsem se přestupku, že jsem pro cizí osobu vůbec tento účet na mé jméno zřídila, přesto, že jsem ho nepoužívala?
 
Zdravím Vás, trestní oznámení na Vašeho známého podat sice můžete, ale je nutné i ve Vašem případě počítat s nepříjemnými výslechy na policii, které by mohly vést i k Vašeho trestnímu stíhání za trestný čin zkrácení věřitele, neboť tím, že jste Vašemu známému umožnila zasílání mzdy na Váš účet jste fakticky zkrátila oprávněného, neboť kdybyste tak neučinila, byl by účet známého exekučně postižen a on by musel hledat jiné a lepší řešení nastalé situace, než takové jaké našel v tom, že se s Vámi dohodl na založení účtu na Vaše jinému, kam mu byla zasílána mzda a exekutor toto nezjistil.
Pro jistotu se s tímto dotazem obraťte rovněž i na kolegy, kteří se zde zabývají problematikou trestního práva, mám za to, že Vám poradí lépe.

Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.