Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.266

Neoprávněná exekuce a náhrad nákladů od věřitele s neplatnou rozhodčí doložkou

Odesláno: 
Otevřeno 1406 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
roku 2011 si můj nynější (v té době ještě nebyl) manžel vzal automobil na leasing u jedné společnosti. Po 2letém splácení splácet přestal. Automobil mu vzali a k tomu napařili veškeré pokuty za porušení smlouvy+nedoplacená částka. Celkem 123.111 Kč. I tohle manžel neplatil, nechal to běžet až do doby, kdy jsem si ho já vzala a v té době už exekuce padla i na mě. Exekuce za ta léta (od 2011 do 2016) dělala 123.111 Kč + úroky celkem tedy 400.000 Kč.
Jistinu jsme během půl roku uhradili a u soudu zažádali o prominutí či snížení úroků. Soud nám nyní v této věci vyhověl z důvodu chybného postupu oprávněného (Chybná rozhodčí doložka) a nařídila úhradu veškerých nákladů spojených s exekucí právě oprváněnému a zbytek úroků již hradit nemusíme. Soud se také v textu dopisu vyjádřil, že pokud nám vznikli náklady spojené s exekucí máme nárok na vrácení. Takže má otázka zní: má cenu si o tuto náhradu žádat? Mluvila jsem s právním oddělením exekutorského úřadu a tam mi sdělili, že pokud jsme již něco uhradili, nemáme nárok dostat to zpět. (Jedná se cca o 20.000,-) Kolik by asi stál právník, kdyby nám pomohl tyto peníze od oprávněného získat?
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, toto je sporné, exekutorský úřad bude zastávat stanovisko, že jste hradili "dobrovolně" a tím tedy dluh či náklady exekuce uznali, a Vy budete trvat na tom, že jste hradili, aby se dluh nenavyšoval a bránili jste se u soudu, který Vám řekl, to co Vám řekl. Víte ony ceny advokátů za právní služby jsou značnš rozdílné, někdy se řídí advokátním tarifem, jindy je možné se dohodnout na smluvní odměně, jen vím, že by Vám právní zastoupení advokátem zřejmě několik tisíc korun stálo, s tím je nutné počítat. Kdybyste však měli štěstí a narazili jste na advokáta, který advokacii vykonává "pro bono", tedy v některých případech tzv. "za hubičku. Ohledně cen za právní služby je nutné se bavit vždy s konkrétní advokátní kanceláří. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Víte ona cena služeb advokátů je rozdílná i dle místa poskytování právních služeb, v Praze budou ceny právních služeb vyšší než na vesnici, proto Vám na tuto otázku nemohu přesně odpovědět, ale z toho co uvádíte bych danou věc s advokátem konzultovala, neboť prostor proto, aby Vám byly Vaše náklady uhrazeny tu jistě je, a to i proto, že to uvádí soud.