Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.518

Splácení úvěru na auto za dlužníka a vyhlášení insolvence - převod majetku

Odesláno: 
Otevřeno 1513 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2013 ukončil můj otec podnikání, bohužel už hodně zadlužen. Domluvili jsme se, že budu místo něj splácet auto, které mi pak zůstane. Od února 2014 platím měsíční splátku 3000 Kč. Na převod úvěru na mé jméno bylo zapotřebí 7000 Kč, což dohromady byla celá má výplata. Po pár měsících jsem přišla za otcem, že mám vše potřebné pro převod úvěru, ale on mi odpověděl, že si podal žádost o insolvenci a nemůže tedy hýbat s majetkem.
Nyní (září 2016) mám zaplatit poslední splátku. Problém je, že otec stále nemá odsouhlasenou/zamítnutou insolvenci. Takže Vás prosím o radu, zda si mohu toto auto, které jsem téměř dva roky splácela, na sebe přepsat? Aby na to nebylo nahlíženo jako na úmyslné tenčení majetku a nebo auto rovnou nezabavili, či nedali do prodeje.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde velice záleží i na tom, zda se jedná o auto na leasing, či na klasický úvěr. Pokud by se jednalo o leasing a leasingová společnost by se do insolvence přihlásila, tak tyto závazky jsou většinou zajištěné předmětem leasingu, tedy automobilem. Pokud by se tedy jednalo o leasing a leasingová společnost by se do insolvence přihlásila, automobil by zřejmě byl zpeněžen insolvenčním správcem a z výtěžku zpeněžení by byla uspokojena pohledávka leasingové společnosti.
Pokud by se jednalo o klasický úvěr, tak by se nejednalo o zajištěný závazek a situace by byla jednodušší, zde by tento majetek zůstal dlužníkovi. Bohužel píšete, že o způsobu řešení úpadku otce, dosud nebylo rozhodnuto, což situaci komplikuje. Ony jsou dva způsoby řešení úpadku, a to oddlužení a konkurs. I oddlužení však zná dva způsoby řešení oddlužení, a to plněním splátkového kalendáře nebo zpeněžením majetkové podstaty.
Proto Vám doporučuji vydržet do doby než bude rozhodnuto o způsobu řešení úpadku Vašeho otce, a poté následně kontaktujte insolvenčního správce Vašeho otce, se kterým vše proberete a on Vám doporučí nejvhodnější postup v této věci. Možností je zde docela dost a když člověk neví nic bližšího je těžké i doporučovat přímo konkrétní postup. Je možné, že Vám insolvenční správce doporučí, abyste požádala soud o povolení nabývání majetku z majetkové podstaty dlužníka osobami blízkými a v případě souhlasu soudu, by mohl být automobil Váš, ale je stejně možné, že této žádosti nebude třeba. Přesto bude nejlepší celou věc s insolvenčním správcem Vašeho otce probrat.