Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.418

Exekuce a splácení dluhu - díky úrokům a poplatkům dluh neubývá

Odesláno: 
Otevřeno 1184 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2012 mi vznikl dluh u České spořitelny, a.s. kdy mi úročení bylo zastaveno jelikož jsem dosáhla maximálního úroku. Částka se tedy zastavila na 200.000 Kč. Následně byl dluh předán jiné společnosti a nyní dluh po 3 letech činí 470.000 Kč. Měsíčně mi strhávají 3.500 Kč z platu a naskakuje mi úrok z prodlení. Nyní mi přišla SMS že mám do konce měsíce zaplatit celý dluh. Při možnosti domluvy se s exekutorem mi bylo řečeno že nejnižší možná splátka je 25.000 Kč měsíčně, což jsou mé 2 výplaty. Nevím jak z této situace ven, jelikož jsem myslela že měsíčně 3500 Kč splácím a dluh bude ubývat ale bohužel stále přibývá.
Bylo mi vyhrožováno exekucí mobiliáře ale bydlím ve státním bytě, kde mi bylo nakoupeno vybavení. Bojím se že v případě exekuce mi zabaví majetek (vybavení) bytu.
Lze udělat smlouvu o pronájmu? Je možné aby mi zabavili vybavení který jsem ani já nekupovala?
Přemýšlela jsem o možnosti oddlužení ale bylo mi řečeno že toto je příliš malý dluh díky kterému by nárok na insolvenci nevznikl. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, oddlužení je možností i pro Vás, ale je nutné mít více věřitelů a více závazků 30 dní po splatnosti. Navíc byste měla být schopná ze svých příjmů uhradit, alespoň 30% závazků Vašich nezajištěných věřitelů. Pokud tyto podmínky splňujete je tedy oddlužení možné i u Vás.
Na Vašem místě bych o věci informovala toho jehož je vybavení bytu, jelikož ten by se musel bránit v případě jeho zabavení. Nevím na základě jaké listiny byt užíváte, ale mám za to, že zde by mělo být uvedeno co bylo v bytě předtím než jste jej začala užívat, tedy něco jako seznam věcí majitele či původního majitele bytu. Pokud tam jsou tyto věci uvedeny, tak dokážete, že vybavení bytu není Vaše a nemělo by být zabaveno. Pokud by se tak stalo, bylo by nutné o zabavení věcí majitele bytu jej co nejdříve informovat, aby se mohl bránit návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Své vlastnické právo však bude muset doložit doklady, kterými prokáže své vlastnické právo k zabaveným věcem. Návrh na zabavení věcí ze soupisu však majitel zabavených věcí musí podat do 30 dní ode dne, kdy se o jejich zabavení (sepsání či polepení, nikoli odvezení) dozvěděl. Tato lhůta se nedá prodloužit. Tento návrh se podává k exekutorskému úřadu, který dané věcí zabavil.
Závěrem dodávám, že ani povinnému nelze zabavit vše. Věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Ohledně podnájmu se prosím obraťte na kolegu, který řeší agendu občanského práva, dříve byl možný podnájem jen se souhlasem majitele bytu, ale dnes (08.09.2016) nevím jak přesně tuto věc řeší nový občanský zákoník a nerada bych Vás mystifikovala.