Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.137

Exekuce na pozemek - dluhy z manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1454 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
Na moji dnes (02.08.2016) již bývalou manželku, která je v současné době nezvěstná a dle informací, které mám, je závislá na drogách, byly ještě za doby našeho platného manželství uvaleny exekuce z důvodu neplacení např. pojistného atp.
O posledních dvou exekucích jsem se dozvěděl tak, že v katastru nemovitostí byla u našeho pozemku značka, že se na pozemek vztahuje exekuce. Proto jsem začal pátrat pomocí různých internetových nástrojů, který Exekutorský úřad vede exekuci, abych se mohl příslušného úřadu dotázat, o co vlastně jde. Tento exekutor mi zaslal vyjádření a informace potřebné k uhrazení dlužné částky a tak jsem dluh uhradil s tím, že bude v brzké době odstraněna značka u naší nemovitosti v katastru.
Bohužel se tak ale nestalo a tak jsem zašel na katastr pro oficiální výpis. Ve výpisu jsem zjistil, že je na bývalou manželku uvalena ještě jiná exekuce (z doby našeho platného manželství). V této době jsme již spolu nejméně rok nežili a nestýkali se, komunikace z její strany byla nulová a tudíž jsem nemohl být o těchto věcech informován.
Nyní mám na pozemek kupce, ale z důvodu uvalené exekuce s ním nemohu nijak manipulovat. S bývalou manželkou se nemohu spojit. Dokonce jsem na bývalou manželku podal trestní oznámení z důvodu neplacení alimentů. Dodnes se nic neděje, nikdo neví, kde pobývá. Nyní mám i strach z toho, co ještě vyplave na povrch, protože drogově závislá osoba mohla jednat bez přemýšlení a mohla se například ještě za doby našeho manželství někde zadlužit.
Mám dvě děti v opatrovnictví a nevím, jak dlouho budu ještě schopný platit její průšvihy.
V současné době jsem rozvedený.
Existuje nějaká možnost nebo opatření, že by ji exekutor nebo soud zbavil vlastnického práva na pozemek? Napadají Vás nějaké jiné možnosti řešení této situace?
Mockrát děkuji za odpověď.
S podzravem
Adam Kurtović
 
Zdravím Vás, zde bude možné zkusit jediné, a to sice z nejistým výsledkem, ale Vy nemáte co ztratit, a to podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Je nutné argumentovat tak, že dluh sice vznikl za trvání manželství, ale bylo to již v době, kdy jste spolu s manželkou již déle než rok nesdíleli společnou domácnost a že jste o tomto dluhu nevěděl, nyní jste již pravomocně rozvedeni, což je možné doložit jak úředně ověřenou kopií rozsudku o rozvodu manželství tak i kopií žaloby o rozvod manželství. Pokud je v této žalobě uvedeno jak dlouho s manželkou již nežijete, je to jen dobře. Dále argumentujte i tak. že dle Vašeho názoru na Vás dopadá nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. US 1/14 ze dne 31.3.2015, a že by tedy exekuce za dluhy manželky nyní již bývalé manželky měla být vůči Vám v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu zastavena.
Mám za to, že Vaší bývalé manželce stále patří polovina nemovitosti, což tuto situaci dosti komplikuje.
Víte ona je vždy potíž cokoli podnikat s osobami trpícími různými závislostmi (alkohol, drogy, automaty, … ). Jediné jak se podobným situacím bránit by byla možnost podání návrhu na zrušení svéprávnosti Vaší bývalé manželky, a to k okresnímu soudu, na jehož území má Vaše bývalá manželka trvalý pobyt.
 
Děkuji za odpověd

Existuje nějaká možnost, aby soud nebo někdo jiný, zbavil manželky práva na pozemek? Ještě jednou podotknu, že manželka je drogově závislá, žije údajně někde v Praze jako bezdomovkyně, nestará se o děti a neposílá alimenty.

Děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že vlastnických práv k pozemku soud Vaši manželku nezbaví, ale zamezí, aby "dělala dluhy" v budoucnu. V případě omezení svéprávnosti by byl Vaší manželce nebo bývalé manželce ustanoven opatrovník, se kterým byste následně jednal o majetkových záležitostech a případně i o vypořádání spoluvlastnictví k nemovitosti.