Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.396

Nepřednostní exekuce, zaměstnavatel mi ji strhl jako přednostní

Odesláno: 
Otevřeno 1298 x
3 odpovědi
 
Zdravím, jsem pracující.
V roce 2015 jsem si nadělal dluhy půjčkami. Od té doby se to dopracovalo až k exekuci.
Letos od 04/2016 k zaměstanavateli chodí dopisi, aby mi strhávali část mzdy kvůli exekuci.
Od měsíce 04/2016 až do 06/2016 mi strhávali nepřednostní pohledávku (exekuci) z čistého platu 13 500 - 14 500, - měsíčně cca 3000kč.
Dnes jsem dostal výplatní pásku a na ní je rozepsané : . exekuce (2x pod sebou) po částkách 2419 což je 2x více než doposud. Čistá mzda byla 13 436.
Šel jsem tedy za sekretářkou (možná je to mzdová ůčetní) a zeptal jsem se ji, jak je možné mi strhnou u nepřednostní pohledávky stejně jako u přednostní. Poněvadž vím, jaký má význam a co znamená nepřednostní a přednostní pohledávka.
Řekla mi, že první částka 2419, - je poslána exekutorovi a dalších 2419, - zůstalo na ůčtě firmy a brzy ho pošle veřiteli, sama potvrdila, že to není přednostní pohledávka.
Já jen vím, že od 04/2016 - 06/2016 to bylo správně strženo.
Dle mého názoru měla strhnout pouze 2419kč, poslat to na ůčet exekutora nebo osoby zmocněné, který/á by rozdělila tuto částu.
Tento můj názor, že měla strhnout … to se jen domnívám, že to tak má být, ale nevím, proto se obracím na Vás. mnohokrát děkuji za pomoc
 
Zdravím Vás, pokud se skutečně jedná o exekuci nepřednostní, což jsou běžné půjčky, tak by Vám měl zaměstnavatel provést srážku v souladu s ust. § 279 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) pouze ve výši 2,419,- Kč, kterou měl odeslat soudnímu exekutorovi. Je již na exekutorovi jak vymožené plnění, tedy srážky ze mzdy povinného, které mu na účet poukazuje zaměstnavatel povinného exekutor rozdělí, tj. jako část těchto srážek použije na úhradu nákladů exekuce a jakou část zašle oprávněnému a zaměstnavatel povinného není oprávněn zasílat žádnou částku oprávněnému, ale musí vždy soudnímu exekutorovi, neboť soudní exekutor vymáhá pohledávku a částku, kterou by zaměstnavatel povinného zaslal oprávněnému, aniž by ji poukázal exekutorovi by exekutor po povinném opět vymáhal, neboť by měl oprávněně za to, že tuto částku nevymohl. Přednostní pohledávky jsou upraveny v ust. § 279 odst. 2 písm. a) - k) občanského soudního řádu. Proto bych se tedy s touto věcí obrátila na zaměstnavatele, s tím, že pokud druhou částku ve výši 2.419,- Kč dosud neodeslal, ať tak nečiní. Pokud by tak učinil, je povinen toto pochybení příští měsíc dorovnat a tedy celou mzdu Vám vyplatit.
 
Zdravíčko, takže jsem si tedy vlastně odpovéděl sám na svoji otázku. každopádně.
Pokud mám nepředostní exekuci (jsem jsi tím jistý) tak podle mne, je o tom i zákon, že mi nemohou strhnout více při nepřednostní jako u přednostní, poněvadž mi jak na kalkulačče, tak i podle vzorce vychází naprosto stejná částka a to ta částka, o kterou mne dle zákona nemají právo připravit. ta by měla odejít soudnímu exekutorovi a ten si naloží co s ní.
Hlavní otázka zní. Má nějaký vliv nepřednostní pohledávka při postupu placení při exekuci vůči rozdílenému datu přijetí zaměstnavatelem?
Podle mne, jak se říká, kdo dřív příjde, ten dřív mele. Tak to platí u nepřednostních i u přednostních. Ale jsou li strhávány nepřednostní a příjde přednostní (a třeba více jich za s sebou), znamená to, že se platí prvné, a až se splatí tak teprve další a atd. děkuji!!
 
Zdravím Vás, ano máte pravdu v prvé části dotazu. Nicméně, pokud by byly prováděny srážky ze mzdy na nepřednostní exekuci a zaměstnavateli by byl doručen exekutorský příkaz k provádění srážek na přednostní exekuci, tak přednostní exekuce má vždy přednost před exekucí nepřednostní a uspokojuje se tedy přednostně, a to i kdyby byl exekuční příkaz k provádění přednostní exekuce doručen zaměstnavateli později než na exekuci nepřednostní. Pokud by se tak stalo, tak zaměstnavatel skutečně musí srazit 2.419,- Kč na exekuci přednostní a další 2.419,- Kč na exekuci nepřednostní.
Jinak u exekucí stejného druhu (všechny přednostní či všechny nepřednostní) platí skutečně ono známě pravidlo, že "kdo dřív přijde ten dřív mele" a ostatní exekuce stejného druhu tzv. "čekají v pořadí" až bude uspokojena první exekuce.