Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.541.569

Exekutor 8 let starého dluhu - dlužník neví o dluhu a nebyl na dluh upozorněn věřitelem

Odesláno: 
Otevřeno 1454 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Má právo exekutor vymáhat dluh z roku 2008. Vůbec nevím co to je, také jsem už psala mému dlužníkovi (opravdu si nejsem ničeho vědoma).
Děkuji za Váš čas
 
Zdravím Vás, ano exekutor může vymáhat dluhy po 10 letech ode dne právní moci exekučního titulu, tj. rozhodnutí, na jehož základě je tento dluh exekučně vymáhán. Jedná-li se o dluh, který vznikl v roce 2008, může být exekučně vymáhán.
Pokud Vám však exekuční titul, rozhodnutí na jehoiž základě je daný závazek exekučně vymáhán, nebyl do dnešního dne doručen, je to důvodem pro zastavení exekuce. V tomto případě, a to za předpokladu, že si řádně přebíráte poštu, bych podala v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), k soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce, s tím, že exekuční titul Vám nebyl řádně doručen, a že o nařízení exekuce jste se dozvěděla až od exekutora a že tedy tento exekuční titul nemohl řádně nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, což je důvodem pro zastavení exekuce, neboť exekuční titul musí být pravomocný. Aby exekuční titul mohl nabýt právní moci a vykonatelnosti, je nutné jeho doručení povinnému, což v tomto případě nestalo a proto se tedy jedná o nezpůsobilý exekuční titul.
 
Dobrý den. Chtěla bych se ještě na něco zeptat. V roce 2009 byl podán Elektronický příkaz ještě téhož roku byla manželovi schválená insolvence do které se nepřihlásily. Po celou dobu mě nikdo nekontaktoval až nyní-exekucí.
 
Zdravím Vás, asi Vás překvapím, ale nyní se budu ptát já Vás. Povinná jste Vy nebo manžel? Byl manžel osvobozen od placení pohledávek nebo ne? Třetí otázka je proti komu směřoval onen elektronický platební rozkaz pouze proti manželovi nebo i proti Vám? Pokud nebudu znát odpovědi na tyto otázky, tak Vám bohužel nemohu poradit, protože by Vám tato rada nepomohla.