Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.055

Žaloba proti bankám - předlužení klienta, který si bral půjčky

Odesláno: 
Otevřeno 1317 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj dotaz se týká mých exekuci. Do problému jsem se dostal 2007 kdy jsem přišel o práci. Zajímalo by mě jestli by se dalo soudní cestou řešit že mne banky předlužily. Ano bral jsem si půjčky které mi banky nabízely sami. Stačil podpis a peníze byli na účte. Příjem jsem měl cca 25.000 Kč čistého. Ale než jsem přišel o práci splácel jsem měsíčně 34.000 Kč. Banky vůbec nezohledňovaly že je nějaký životní minimum, které musí člověku zůstat. Asi se ptáte jak jsem to mohl splácet. Když přišla výplata tak jsem nejdřív zaplatil úvěrové karty a pak jsem tyto peníze vybral a zaplatil ostatní půjčky. Přece pokud tady v ČR platí že je nějaký životní minimum tak nemůže banka použít celou mzdu klienta aby si zní ukrojila co největší částku.
Nikdy jsem nic nezatajil. Vždy jsem uváděl kolik splácím a stejně mi půjčku poskytli. A to píšu o normálních bankách. Ne od lichvářů Provident atd.
Situace je taková že můj dluh stoupl na 13.000 Kč a tím že jde o cca 32 smluv tak sice jedná exekuce se mi strhává a na ostatních naskakují úroky.
Můj příjem je kolem 13.000 Kč takže absolutně nemožný to splatit. Do insolvence jsem se nedostal.
Když jsem 2007 přišel o práci tak můj dluh byl 600.000 Kč.
 
Zdravím Vás, kromě návrhů na zastavení exekuce z důvodu Vaší nemajetnosti v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) Vám nic jiného neporadím.
Váš problém je o finanční gramotnosti a osobní odpovědnosti za přejímání závazků a jejich plnění či splnění.
Víte, banky jsou podnikatelské subjekty, jejich úkolem je tedy podnikat, tedy nabízet bankovní produkty a služby, a to včetně půjček a úvěrů svým klientům. Věcí klienta je však, aby zhodnotil svou finanční a osobní situaci než převezme další závazek, tedy zejména to, zda je či zda bude schopen své závazky řádně splácet. Kdybych přijala každou nabídku banky na půjčky, tak mám spoustu půjček a závazků, že bych ani již netušila, komu mám co splácet. Tedy ano, zčásti je to problém bankovního trhu, ale z větší části je to i problém klienta v tom, jaké závazky na sebe klient převezme a zda je bude schopen splácet nebo se předluží a skončí v lepším případě v insolvenci a v horším budou na jeho majetek uvaleny exekuce. Banky za to trestat nelze, to dle mého názoru neuspějete. Jedinou možností je podávat návrhy na zastavení exekucí a dále zkusit sehnat lépe placenou práci, abyste mohl zkusit podat insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení a tímto způsobem se oddlužit a ponaučit se z Vašich chyb.