Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.672

Exekutor nepředal alimenty, výživné matce dítěte - jak se může bránit otec platící exekutorovi výživné na účet?

Odesláno: 
Otevřeno 1353 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Od 1.10.2012 do 30.11.2013 jsem platil výživné složenkou na svou dceru své bývalé manželce. Od prosince 2013 mi však byla nařízena exekuce na výživné, protože tam vznikl dluh. Po projednání s exekutorem jsme se dohodli na placení výživného měsíčně s tím, že já budu na jeho účet hradit jen běžné výživné, protože na splácení dluhu nemám příjem, jsem bez práce. Exekutor mi tvrdil, že výživné bude předávat matce, ale před týdnem na mě bylo podáno trestní oznámení o neplacení výživného, a přitom mám běžné výživné uhrazeno v plné výši ale přes exekutorský úřad. Proč mi tedy tvrdili, že jí výživné budou předávat když tak nečinili, a zdali je možné, když jsem toto výživné hradil, aby to bylo bráno jako dluh.
Děkuji za odpověď. Vlastislav.
 
Zdravím Vás, to se bohužel stává, že exekutoři si části vymoženého plnění strhnou na úhradu své odměny a nákladů exekuce, protože na to mají nárok. O tomto by však měli informovat povinné, popřípadě vymožené částky rozumě a poměrně dělit na výživné a na úhradu své odměny.
Takže dluh na výživném Vám trochu vzroste, ale jelikož výživné hradíte na účet exekutora, tak se o trestný čin neplnění vyživovací povinnosti nejedná. Dluh na výživném vzroste právě o částku nákladů exekuce a odměnu exekutora. Problém však vidím v tom, že odměna exekutora závisí i na vymoženém plnění, proto Vám doporučuji na účet exekutora zasílat vyšší částku než kolik činí výživné, a to právě proto, aby se vedle výživného hradily i náklady exekuce a odměna exekutora.