Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.016

Splacený dluh - námitka promlčení dluhu u vymáhací společnosti Intrum Justitia

Odesláno: 
Otevřeno 2018 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
9.6.2012 jsem si vzala nebankovní půjčku na 58 týdenních slátek, kterou jsem řádně uhradila. Nyní jsem obdržela výzvu k okamžité úhradě dlužné částky od Intrum Justitia Czech, s. r. o. Chtěla jsem se Vás zeptat jaká je promlčecí doba a jak mohu v této věci pokračovat.
Předem děkuji.
 
Zdravím Vás, promlčecí doba se řídí ještě dle zákon č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění platném do 31.12.2013, včetně a dle zákona č. 513/1991 Sb. , obchodní zákoník, ve znění platném do 31.12.2013, včetně.
Mám za to, že Vy jste byla spotřebitelem a nikoli podnikatelem, pokud je tomu tak, je obecná promlčecí doba v souladu s ust. § 101 občanského zákoníku tříletá, ale počíná plynout ode dne splatnosti každé splátky oné půjčky. To však platí i kdyby se tento právní vztah řídil tehdy platným obchodním zákoníkem, protože podle jeho ust. § 262 obst. 4 obchodního zákoníku, který chrání spotřebitele, takže i promlčení se řídí dle občanského zákoníku a nikoli dle zákoníku obchodního.
Na Vašem místě bych této společnosti napsala, že tento závazek neuznávám, a to ani částečně, neboť půjčka je již uhrazena, což dokládáte výpisy z účtu o tom, že tato pohledávka byla Vámi řádně hrazena a že tedy zanikla splněním. Pokud má věřitel za to, že má vůči Vám pohledávku nechť Vám pošle listiny, na základě, kterých tento závazek vznikl. Další možností je to, že vezmete tuto výzvu k úhradě a poradíte se o postupu v této věci s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Pokud tato pohledávka byla postoupena a Vašim novým věřitelem je Intrum Justitia Czech a. s. , tak by Vám tato skutečnost měla být oznámena i původním dlužníkem, což se nestalo a proto jste tento závazek tedy i nadále hradila původnímu věřiteli, a proto máte, za to, že tento závazek zanikl splněním a nárok vůči Vám je nedůvodný.
 
Půjčku jsem hradila obchodnímu zástupci, který mi slátky zapisoval do knihy splátek. Po doplacení jsem knihu splátek někam založila a nemohu jí najít, půjčka byla doplacena 6/2013. Chtěla jsem se zeptat jelikož nemohu knihu splátek najít, zdali mohu uplatnit námitku promlčení dluhu. Předem děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že ano, protože prokázat, že pohledávka není promlčená musí věřitel a nikoli dlužník. I když v případě soudního sporu by bylo dobré buď kontaktovat Vašeho obchodního zástupce, kterému jste splátky hradila, nebo najít alespoň smlouvu o půjčce a následně si poté vyžádat splátkový kalendář jako důkaz přímo od věřitele.
 
Dobrý den, musím podotknout, že mi touto společností bylo oznámeno, že oni na základě plné moci od věřitele převzali do mandátní správy vymáhání pohledávky. A obchodní zástupci se tam poměrně dost mění. Abych tomu rozuměla, tři roky se počítají od poslední splátky a nebo kdy půjčka měla být uhrazena? Potřebovala bych poradit jak a kdy mohu uplatnit námitku promlčení a jestli se mé věci týká. Předem děkuji.
 
Zdravím Vás, promlčecí doba běží 3 roky od data každé jednotlivé splátky, což znamená, že máte-li splácet půjčku po dobu 60 měsíců od 15. února roku 2010 do roku 2016, tak promlčecí doba běží od každé jednotlivé splátky. Což znamení, že promlčecí doba u 1. splátky počne běžet od 16.2.2010 do 15.2.2013, promlčecí doba poslední splátky začne běžet od 16.1.2016 a skončí 15. 1. 2019.
Jiná situace by však nastala pokud by byl celý závazek zesplatněn např. k 15.5.2012, tak v případě zesplatnění závazku by promlčecí doba běžela od 16.5.2012 a poslední den promlčecí doby by připadl na 15.5.2015. Takže v tomto případě by byl již celý závazek promlčen.
Námitka promlčení se uplatní buď písemně vůči věřiteli, a to jako reakce na výzvu k úhradě, nebo přímo u soudního jednání, bude-li veden soudní spor, nebo při vyjádření žalovaného k žalobě.
Jak je tomu s promlčením přímo u Vás to netuším, neboť to bez možnosti shlédnutí alespoň smlouvy o půjčce nemohu posoudit.