Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.433

Vyvázání ručitele z exekuce - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 3571 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2005 si můj druh vzal spotřebitelskou půjčku 100.000 Kč a já mu byla ručitelem. S partnerem cca 3 roky (2013-2016) nežijeme.
Přišel dnes (06.06.2016) dle exekučního příkazu z roku 2009 dopis zaměstnavateli o srážkách ze mzdy na 100 + 200 tis příslušenství, celkem tedy cca 300 000.
Mohu se nechat z tohoto závazku nějak vyvázat či se jinak bránit, když již nesdílíme dlouhodobě domácnost. Navíc jsem samoživitelka našich 2 dcer, na které mi bývalý partner (hlavní dlužník) neplatí ani výživné.
Děkuji mnohokrát za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud Vám nebyl doručen exekuční příkaz, tedy rozhodnutí na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána tak můžete podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Obsahem tohoto návrhu na zastavení exekuce bude Vaše sdělení, že o exekuci jste se dozvěděla až dnes (06.06.2016), a že Vám do dnešního dne nebyl doručen exekuční titul (rozhodnutí, na jehož základě je daná pohledávka exekučně vymáhána) a z tohoto důvodu tedy exekuční titul ve vztahu k Vaší osobě nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti, neboť podmínkou nabytí právní moci jakéhokoli exekučního titulu je jeho doručení žalovanému. S ohledem na skutečnost, že Vám exekuční titul nebyl řádně doručen nemohl ve vztahu k Vám nabýt právní moci ani vykonatelnosti a proto se tedy jedná o nezpůsobilý exekuční titul. Nezpůsobilost exekučního titulu je jedním ze zákonných důvodů pro zastavení exekuce a proto by tedy exekuce měla být ve vztahu k Vaší osobě zastavena. Bohužel jako ručitel jste převzala závazek, že budete hradit za hlavního dlužníka. Tento závazek platí, i když spolu již nežijete ve společné domácnosti. Ovšem do návrhu na zastavení exekuce můžete uvést, že jste po celou dobu netušila, že hlavní dlužník má problémy se splácením půjčky, neboť spolu již cca 3 roky nežijete a on Vás o ničem neinformoval. Návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného bych podala cca po 6 měsících, ale mám za to, že pokud Vám exekuční titul nebyl řádně doručen, je to důvodem pro zastavení exekuce. Jakmile Vám exekuční titul bude doručen je nutné se proti němu bránit, tj. podat proti němu odvolání, odpor. To však již řešte s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Vězte, že vyhledáte-li advokáta Vaše šance na úspěch jsou vyšší budete-li procesní obranu proti exekučnímu titulu (podání odporu či odvolání) konzultovat s advokátem.