Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.627

Exekuce na účet manželky - notářsky zúžené SJM (dlužník manžel)

Odesláno: 
Otevřeno 1330 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ženě obstavili účet díky mé exekuci, ale máme v notářské komoře vloženou dohodu o rozdělení majetku včetně účtů a podobně.
Přitom mě z účtu nic nestrhli. Také nevím, kde zjistit o co jde? Je to už asi něco staršího a v bance to říct nechtějí. Nevím tedy, jak postupovat?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že byste měl vědět komu dlužíte. Rovněž by Vám měl být doručen exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu manželky povinného. Popřípadě můžete požádat Exekutorskou komoru ČR o výpis z Centrální evidence exekucí, který však zpoplatněn. Na základě spisové značky exekutora na stránkách Exekutorské komory České republiky zjistíte, který exekutor exekuci vede a k němu poté může Vaše žena podat návrh na zastavení exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného dle § 55 exekutorského řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb, ). Tento návrh však může Vaše žena podat, jen pokud je smlouva o které se zmiňujete uzavřena dříve než vznikl závazek, který je exekučně vymáhán. Jinak tento návrh nepodávejte, nebyl by úspěšný. Mám za to, že jste byli manželé i v době vzniku exekučně vymáhaného závazku.
Vaše žena však může zajít na pobočku banky, kde může v souladu s ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu požádat o výplatu nezabavitelné částky až do výše poloviny zůstatku, který byl na tomto účtu v okamžiku, kdy byl bance doručen exekuční příkaz, minimálně však bude Vaší ženě vyplacena částka ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce, tj. částka ve výši 6.800,- Kč. O výplatu této částky však lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.