Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.097

Exekuce na zaměstnance s přerušením pracovního poměru

Odesláno: 
Otevřeno 2226 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zpracovávám mzdy ve firmě, která má cca 500 zaměstnanců a ohromnou fluktuaci. Na jednoho zaměstnance přišel v červenci 2014 exekuční příkaz po ukončení poměru. Bylo řádně odpovězeno, že zaměstnanec již ukončil pracovní poměr v červnu 2014. Tento zaměstnanec se v listopadu 2014 do firmy vrátil a jelikož mezi těmito dvěma poměry byl na ÚP, tak i s naším vystaveným potvrzením o zaměstnání, kde nebyla uvedena logicky žádná srážka. V březnu 2015 byl opět poměr ukončen. Do třetice pak nastoupil v září 2015 a v prosinci 2015 přišlo usnesení k této exekuci a tak je teprve od této doby srážena. Exekutor ovšem nyní chce doplatit neuskutečněné srážky za celý druhý poměr a počátek třetího, jelikož jsem prý o exekuci musel vědět, jelikož mezi poměry uběhlo pár měsíců a odvolává se na § 293 a 294 SŘ. K tomu mám několik otázek:
1. výše zmíněné paragrafy se týkají dle mého jen potvrzení o zaměstnání od posledního zaměstnavatele, popřípadě informace od povinného.
Je tedy povinností zaměstnavatele evidovat exekuce, které přijdou po ukončení poměru, pro případ, že by se zaměstnanec vrátil?
2. pokud to tak není, jaké jsou moje možnosti, když si exekutor stále trvá na svém i po telefonickém vysvětlení? Kam se mohu obrátit?
3. když uchazeč o zaměstnání nedonese z nějakého důvodu potvrzení o zaměstnaní, které je zaměstnavatel povinen si vyžádat, ale zároveň nepředložení tohoto potvrzení není důvodem tohoto člověka nepřijmout. Jaké jsou možnosti zaměstnavatele? Stačí mít od něj podepsaný dotazník, kde uvádí, že proti němu nejsou vedeny žádné exekuce? (Případ před třetím poměrem tohoto zaměstnance).
Děkuji.
 
Zdravím Vás, soudní exekutor vychází z dikce zákona a v tomto ohledu má bohužel pravdu, ovšem jen částečnou, neboť když Váš zaměstnanec - povinný opouštěl pracoviště v červnu 2014, a exekuční příkaz na něj Vám byl doručen v červenci 2014, tak jste tuto věc řešili správně, a to sdělením soudnímu exekutorovi, že tento zaměstnanec u Vás již nepracuje. Exekutor měl tedy tento exekuční příkaz zaslat úřadu práce, který by prováděl srážky z podpory v nezaměstnanosti. Tudíž by povinný při svém návratu do zaměstnání měl mít v potvrzení od úřadu práce potvrzení o exekuci srážkami z podpory. Pokud podporu nepobíral, nebylo z čeho srážet, ale tak by zde měla být tato skutečnost vyznačena a Vy byste již v listopadu 2014 mohli srážky ze mzdy provádět. Pokud soudní exekutor příkaz k provádění srážek ze mzdy úřadu práce nezaslal a sám povinný exekuci nenahlásil (nemusel o ní vědět, protože si nepřebírá poštu) tak jste na tuto věc mohli s ohledem na množství zaměstnanců zapomenout. Nicméně i při obnovení pracovního poměru u Vás Vám měl exekutor jakožtto plátci mzdy povinného zaslat exekuční příkaz k provádění srážek ze mzdy a srážky mohly být řádně prováděny. Totéž platí i o třetí exekuci, kde již usnesení a exekuční příkaz byly řádně doručeny. V případě udělení pokuty bych se odvolala a vše takto vysvětlila a doložila i příslušnými listinami jako důkazy.
Ano, máte pravdu v tom, že nepředložení potvrzení není skutečně důvodem k tomu, aby zaměstnavatel zaměstnance do práce nepřijal. Mám za to, že v tomto případě zaměstnavatel může kontaktovat buď úřad práce, u kterého byl povinný evidován, nebo bývalého zaměstnavatele. Případě požádat i Exekutorskou komoru ČR o výpis z Centrální evidence exekucí na nově příchozího zaměstnance. Tento výpisu je zpoplatněn.
Mám za to, že pro Vás bude v této věci nejlepší, když se obrátíte na advokáta či Vašeho právníka. Mám za to, že společnost s 500 zaměstnanci jistě využívá služeb advokátní kanceláře či Vašeho interního právního oddělení či právníka. Kontakty na advokáty je možné nalézt na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.