Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.051

Věřitel neumožnil splácení dluhu dlužníkovi a dluh vymáhá exekučně - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1537 x
3 odpovědi
 
Vzhledem k tomu, že jsme s manželem zařizovali celý byt, museli jsme si na jeden výrobek vzít půjčku. Tento výrobek jsme pořídili na Multiservis s postupným splácením, obdrželi jsme složenky, které jsme uhradili všechny, poté jsem požádala o vyúčtování a případně doplacení tak, aby tento výrobek byl plně uhrazen. Na žádost mi již nikdo neodpověděl, poté jsem se dověděla, že společnost převzal další majitel, nyní již třetí, podal návrh na exekuci, že nemá plnění - úhradu za zboží. Já jsem z důvodu toho, že nebylo komu a jak plnit, dala peníze do depozita. Jakmile jsem zjistila, že tuto částku vymáhá GE Money Bank, výše uvedené jsem jí sdělila, tato však tvrdí, že mi složenky / číslo účtu na úhradu zaslat nemusí, přesto že jsem povinná plnit; čímž vymáhá i náklady na exekuci, aniž bychom kdykoliv odmítli zboží uhradit celé, problém je na straně firmy Multisevis, dalších majitelů, kteří nás nekontaktovali a ani dnes (30.04.2016) nechtějí kontakt pro převod peněz z depozita sdělit s tím, že jsme povinni uhradit i náklady exekuce. Jde o komickou situací, kdy jsem nikdy plnění neodmítli, avšak nám to bylo znemožněno a dodnes (30.04.2016) k dohodě nedošlo.
 
Zdravím Vás, nezmiňujete se, že by Vám byl doručen exekuční titul (rozhodnutí na jehož základě je tato "pohledávka" vymáhána). Pokud tomu tak není je to samo o sobě důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), pokud jste pohledávku uhradili a máte za to, že již nic hradit nemáte je to důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu.
K problematice postupování pohledávek z jednoho subjektu na druhý uvedu, že společnost, které pohledávku postupuje na nového věřitele, musí tuto skutečnost dlužníkovi písemně oznámit. Následně by měl dlužníka kontaktovat věřitel, nový nabyvatel pohledávky, který by měl dlužníku sdělit na jaký účet a pod jakým v. s. má plnit svůj závazek, pokud by tak neučinil, tak se má za to, že dlužník plní řádně, když plní původnímu dlužníkovi, nebo když oznámí, do jakého depozita peníze určené pro věřitele uložil či ukládá.
Ve Vašem případě bych tedy k soudnímu exekutorovi podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. g) občanského soudního řádu a argumentovala bych tak, že bych exekutorovi sdělila, že Vám nebyl řádně doručen exekuční titul, který z tohoto důvodu nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a proto se tedy jedná o nezpůsobilý exekuční titul. (Tuto argumentaci použijte jen v případě, že Vám exekuční titul skutečně nebyl řádně doručen). Pokud by Vám exekuční titul doručen byl, podejte návrh na zastavení exekuce, neboť pohledávka oprávněného byla zcela uhrazena, a to tak, že jste peníze pro věřitele pravidelně ukládali do depozita, o čemž jste věřitele řádně a písemně informovali. Zde doložte kopií písemného oznámení o depozitu a přiložte kopii výpisu z depozitního účtu a navíc doložte co nejvíce potvrzení o hrazení splátek Multiservisu. Mám za to, že jsou-li Vámi uváděné informace pravdivé, měla by být exekuce vůči Vám skutečně zastavena. Popřípadě můžete si vzít všechny doklady, které k věci máte a poradit se ještě s advokátem, který si výše uvedené listiny prostuduje. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.
 
host 321:
Vazeny pane doktore,

predem dekuji za Vasi vycerpavajici a odbornou odpoved. O tom, ze je proti mne vedena exekuci jsem zjistila az ze zastaveni majetku, ktery chtel exekutor prodat, a domnivam se z daneho postupu, ze se snazi tento prodat dodnes (03.05.2016), protoze jak jsem uvedla, se mi vice jak l rok od toho, co jsem danou skutecnost zjistila, nepodarilo se s bankou domluvit na prevod penez z depozita a doplatek jim uhradit, ktery mimo jine vznikl i tim, ze mi slozenky s cislem uctu nedodali. Namitku, ze jsem zadne rozhodnuti nedostala, exekutor neakceptoval stejne jako banka, kde mam take ucet, a kam mi chodeji po celou dobu vyplaty, takze o dluznikovi nelze v zadnem pripade mluvit, spise o nezakonnych exekucich na majetku lidi, ktere se v ramci korupce prodavaji predem vytipovanym zajemcum za nicotne ceny.

Dekuji Vam za provedeny vyklad zakona, i za zverejneni prispevku, aby byli lide seznameni s tim, jak se v Ceske republice znarodnuji majetky v ramci exekuci za neexistujici dluhy, a to zcela beztrestne.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude nutné vzít veškeré listiny, které k dané věci máte a obrátit se v této věci na advokáta, který Vás bude v této věci zastupovat. Já mohu pouze odkázat na dřívější odpověď. Ovšem s tím, že je možné ještě zkusit podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. Kontakty na advokáty, naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.