Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.900

Exekuce kvůli pokutě od magistrátu - je možné peníze poslat magistrátu a ne exekutorovi?

Odesláno: 
Otevřeno 1353 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci na účtu, zablokovaná částka 11.300 Kč. Město Turnov mi minulý rok (2015) poslalo pokutu za rychlou jízdu, ovšem do datové schránky, kterou jsem nikdy neaktivoval a tudíž nepoužil. Bohužel jsem tedy o této pokutě nevěděl. Městu bych pokutu i se sankcí klidně uhradil, exekutorovi jsme volal, prý mi něco přijde poštou. Mám čekat co přijde nebo pokuty uhradit a pak uhradit i náklady exekutorovi nebo jak postupovat?
Děkuji LV
 
Zdravím Vás, s datovými schránkami je potíž v tom smyslu, že když je máte, měl byste je i používat. Nicméně mám, za to, že když nejste podnikatelem, mělo se Vám město pokusit doručit rozhodnutí o udělení pokuty i na Vaši adresu trvalého pobytu. Máte dvě možnosti, buď uhradit skutečně vše, tj. i včetně nákladů exekuce, nebo zkusit podán k soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a zde můžete argumentovat tím, že Vám exekuční titul (rozhodnutí o udělení pokuty) nebylo řádně doručeno, a proto tedy exekuční titul nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tak o nezpůsobilý exekuční titul, což by mělo vést k zastavení exekuce z tohoto důvodu. Je však otázkou jak ustojíte to, že jste si zřídil datovou schránku, kterou jste nepoužíval, což jde k Vaší tíži a Vaše šance na zastavení exekuce jsou tedy o to menší.
Pokud byste chtěl vymáhanou částku uhradit, bude nejlepší ji uhradit najednou, popřípadě se dohodněte s exekutorem na úhradě ve splátkách dle Vašich možností, splátky je pak nutné dodržovat.