Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.544.099

Exekuce na plat, mzdu jednoho z nesezdaných rodičů - byly by výhodou svatba?

Odesláno: 
Otevřeno 1366 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím vás chci se zeptat. Žijeme s přítelem ve společné domácnosti a máme spolu tři děti, které jsou ale soudně v mé péči. Přítel chce jít na smlouvu pod železárny a mě zajímá jestli mu exekuce nechá životní minimum pro nás všechny a na bydlení a nebo mu vše vemou? Uvazujem že se rychle vememe abychom byli manželé a posuzování spolu. Kdyby si nechal posílat výplatu na jiný účet zabrání tak stahování? A nebo neudělá nic protože mu účetní z firmy zastaví plat.
Moc děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, pokud máte děti soudně ve své péči Vy, tak by výše srážek měla být počítána tak, že Váš přítel bude posuzován jako jednotlivec bez manželky a bez dětí. Pokud se jedná o nepřednostní pohledávku (typicky půjčky, úvěry, zápůjčky), tak bude částka, která by měla příteli být vyplacena ze mzdy vyšší než v případě přednostních pohledávek (výživné, zdravotní, sociální pojištění a daňové pohledávky). Pokud bylo příteli soudně určeno výživné mělo by se toto výživné na děti odečíst od zabavitelné částky, což znamená, že Vašemu příteli by mělo být vyplacena nezabavitelná částka ze mzdy + výživné na děti, bylo-li soudně určeno.
Mám za to, že brát se jen proto, aby Váš přítel měl vyšší nezabavitelnou částku je hloupost, protože tímto by byl ohrožen i Váš majetek, coby manželky povinného. Ohledně výplaty mzdy uvádím, že Vašemu příteli spíše doporučuji, aby se se zaměstnavatelem dohodl na výplatě mzdy v hotovosti nebo složenkou. Výplata mzdy na cizí účet, například na Váš, představuje obcházení zákona a mohla by vést až k trestnímu stíhání pro trestný čin zkrácení věřitele, což je zbytečné, když je zde řešení (výplata zbytku mzdy v hotovosti či na složenku).