Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.800

Exekuce na potomka bez trvalého pobytu u rodičů - hrozí mobiliární exekuce na rodiče? (zabavení movitých věcí)

Odesláno: 
Otevřeno 1645 x
3 odpovědi
 
Dbrý den, bydlím s rodiči v rodinném baráčku. Mého bratra jsem skoro před 2 lety odhlásili z trvalého pobytu u nás, protože bydlel s přítelkyní už. Tudíž trvalý pobyt u nás nemá. Ale má dluhy, má exekuci skoro 200.000 Kč, neměl pořádnou práci, takže nemohl splácet, prostě se na to s prominutím vybodl a nechal to být. Včera (15.03.2016) mu na naši adresu přišel, tedy spíš ho tam někdo od exekutorů vložil, že pokud se do 5 dnech neozve, tak proběhne mobiliárni exekuce. Jenže tím, že to přišlo k nám, tak se bojíme, aby nám tam něco nevzali, bratra tam opravdu nic nemá, vše si kdysi odvezl, tedy vše. Moc toho neměl, protože nikdy nebyl schopný si něco sám koupit. Nikdy jsem si nenechávala já ani rodiče potvrzovat faktury od koupených věcí, že je to opravdu naše, kdo by to byl kdy tušil. Shodou okolností přišla jeho přítelkyně o byt, vrátila se k rodičům i s dětmi a bratr bydlí po ubytovnách, takže nemá opravdu nic. Naši ho k nám nechtějí, s mým otcem se nesnesou, takže to ani nepřipadá v úvahu. Můžou k nám exekutoři vniknout, i když tam pobyt nemá? A i když nejsme doma ani my vlastníci? Mamka jim psala přímo mejla a druhý den volala a zapřeli, že jim nějaký mejl přišel, vysvětlovala tam, že bratr už u nás nebydli delší dobu a pobyt tam nema. Takže teď šla poslat dopis doporučeně.
Bratrova pošta od nich k nám chodila, ale pokaždé jsme ho upozornili a bud si ji vyzvedl na úřadě a nebo ji nechal propadnout. Bydliště má na obecním úřadě v naší vesnici.
Jak by to bylo, kdyby k nám jezdil na návštěvu s dětmi? Mockrat dekuji za odpoved
 
Zdravím Vás, v tomto případě by bylo vhodné dohledat rozhodnutí obecního úřadu o zrušení trvalého pobytu Vašeho bratra a úředně ověřenou kopii této listiny vykonavateli předložit. Dále by bylo vhodné poprosit lidi z obce, aby Vám formou čestného prohlášení potvrdili, že se Váš bratr u Vás a rodičů již déle než 2 roky nezdržuje. K tomuto čestnému prohlášení by měl být připojen úředně ověřený podpis jeho pisatele. Současně bych si rovněž pořídila i úředně ověřenou kopii tohoto čestného prohlášení. Čím více lidí Vám bude ochotno tuto skutečnost potvrdit tím lépe pro Vás. Kdyby Vás vykonavatelé navštívili předložte jim tyto listiny a doufejte, že jim to bude stačit a nepřejdou k zabavování věcí, neboť bez dokladů o vlastnictví a bez výše uvedených listin byste těžko dokazovali, že věci nepatří povinnému, nicméně kdybyste měli v rukou alespoň výše uvedeném listiny, tj. úředně ověřenou kopii rozhodnutí o zrušení trvalého pobytu bratra a čestná prohlášení od lidí z obce, že se Váš bratr na adrese trvalého pobytu dlouhodobě nezdržuje mám za to, že šance na prokázání toho, že věci zabavené u Vás nejsou povinného by tu byla. Jen uvádím, že výčet věcí, které nemohou být zabaveny ani povinnému je upraven v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu.
Závěrem uvádím, že pokud rozhodnutí o zrušení trvalého pobytu bratra nedohledáte, je možné zkusit zajít na příslušný obecní úřad a vyžádat si jeho stejnopis a pořídit si i jeho úředně ověřenou kopii.
Kdyby přece jen došlo k zabavení Vašich věcí je nutné, a to do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení Vašich věcí dozvěděli podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.
Ohledně vstupu exekutora do nemovitosti uvádím, že by vykonavatelé měli kontaktovat vlastníka nemovitosti, aby jim do domu umožnil přístup, sami by dovnitř vnikat neměli. To by mohli učinit, až kdyby jim byl přístup do nemovitosti odepřen, a to za asistence Policie ČR. Nicméně mám za to, že byste měli být jako vlastníci domu o návštěvě vykonavatelů informováni, právě z důvodu umožnění přístupu do nemovitosti.
 
Moc děkuji za rychlou odpověď. Dopis, kdy byl bratrovi zrušen trvalý pobyt máme stále při ruce. A ten byl zrušený jen tehdy, kdy právě svědci potvrdili, že se zde víc jak dva roky nenachází i spolu s ověřenými podpisy, ty mají na obecním úřadě. Tak budeme doufat, že se nic nestane a přijdou k nám solidní exekutoři při nejhorším. Ještě jsem prosím Vás četla, že pokud se tomu stane, že napíší seznam našich věcí, musíme je obeznámit, že budeme podávat návrh na vyškrtnutí věcí. ??? Tím oni nemůžou naše věci prodat. ??? je někde na internetu nějaký vzor jak toto kdyžtak sepsat. ?? Jistím se, kdyby náhodou došlo na nejhorší abych měla vše pro rodiče připravené. Moc děkuji za vše. Hezký večer
 
Zdravím Vás, bylo by tedy vhodné, abyste se zastavili rovněž na obecním úřadě pro listiny podepsané svědky, o tom, že se Váš bratr na místě trvalého pobytu již více než dva roky nezdržoval v době, kdy byl jeho trvalý pobyt zrušen.
To, zda budete podávat návrh na vyškrtnutí věcí či nikoli, to nemusíte nikomu oznamovat. Ze zákona totiž máte k podání tohoto návrhu lhůtu 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení Vašich věcí dozvěděli. Do uplynutí této lhůty nesmí exekutoři zabavené věci zpeněžit. Mám za to, že vzor návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu na internetu jistě najdete na internetu. Není vyloučeno, že bude právě i zde v poradně v rubrice vzory. Tak se tam podívejte. Pro úplnost Vám však sděluji, že tyto vzory jsou obecné a jsou dobrým vodítkem, konkrétní důvody, tak aby tzv. "seděly" na konkrétní případ již musí ten kdo tento návrh píše dopsat vždy sám. Pokud byste si nebyli zcela jisti je lepší navštívit advokáta a dát se i v této věci právně zastupovat. Kontakty na advokáty naleznete na http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí.