Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.306

Jistotní účet a developer - exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 2049 x
1 odpověď
 
Česká komora exekútorov
BRNO
Pobočka:
Radnická 14/16
602 00 Brno
tajemník:
Petr Prokop Ustohal
E: komora@ekcr.cz

Vážený pán tajomník,

syn žije v Prahe a berie si hypotéku na kúpu bytu. Developer Vivus Uhřiněves s. r. o. Bytový dom je vo výstavbe, ku kolaudácií ma byť pripravený k 31.12.2016. Je v situácií, že má podpísať Smluvu o smlouve budúci. / SoSB/, 10 % ceny platí po podpise tejto zmluvy z vlastných zdrojov a 90 % z hypotéky v určenom čase. Keď SoSB, zmluvu o Jistotním účtu a návrh Kupni smlouvy analyzoval advokát povedal, že tých 100 % ceny splatných z Jistotního účtu bude platiť skôr ako bude byt na katastri zapísaný na neho. Teda vystavuje sa veľkému riziku.
Tento problém sme s developerom vyriešili, zatiaľ telefonicky, a developer pripúšťa úpravu všetkých troch zmlúv tak, aby tých 100 % ceny z Jistotního účtu sa zaplatilo až potom, ako bude byt v Katastri nemovitosti prepísaný na syna. Istotou pre developera je deponovanie 100 % ceny na Jistotním účte v čase podpísovania Kupni smlouvy, tj. po podaní návrhu developerom na zápis v Katastri nehnuteľnosti.
Platby majú isť cez Jistotní účet. Ten bude zriadený v Sberbank a. s. , je to dvorná banka developera. Aktuálne zostáva jediný problemový bod, bod II. 1 v zmluve o Jistotním účte
II. 1. Předmětem této Smlouvy je zřízení Jistotního účtu. Výlučnými vlastníky peněžních prostředků nacházejících se na Jistotním účtu jsou Kupující a to až do okamžiku jejích výplaty Prodávajícímu v souladu s podmínkami této smlouvy.
To je nami upravený text.

II. 1. Předmětem této Smlouvy je zřízení Jistotního účtu pro více osob dle § 2663 Občanského zákoníku za níže uvedených podmínek; smluvní strany vylučují aplikaci poslední věty § 2663 Občanského zákoníku na právní vztah založený touto Smlouvou.

To je pôvodný text v návrhu developera
Text tohto bodu sme upravovali preto, aby developer nebol spoluvlastníkom Jistotního účtu, kvôli tomu, aby v prípade exekúcie alebo insolventnosti developera, na tieto peniaze, ktoré nepatria developerovi, nemohol siahnuť exekútor, ani insolventný správca. Pravdivosť názoru, že ak sa developer dostane do ťažkosti, na peniaze na takto zriadených Jistotních účtoch siahajú exekútori a insolventní správcovia, nám potvrdili viaceré české banky.
Developer, ktorý pripúšťa iné úpravy v zmluve o Jistotnom účte, bod II. 1 nechce zmeniť. Vysvetľuje to tým, že mu to Sberbank a. s. nedovoľuje. Citujem § 2663 OZ
§ 2663
Je-li účet zřízen pro více osob, má každá z nich postavení majitele účtu. Tyto osoby nakládají s účtem společně. Má se za to, že jejich podíly na peněžních prostředcích na účtu jsou stejné.

Developer to odôvodňuje tým, že vylučuje aplikáciu poslednej vety a preto developer tvrdí, že tým na peniaze, ktoré tam kupujúci uložil, nemôže siahnuť exekútor ani insolventný správca.
Chcem Vás týmto svojím dotazom požiadať o odpoveď, či ma developer vo svojom tvrdení pravdu.
Nezdá sa mi to, pretože to banky popierajú, a nezdá sa mi to aj preto, že ak developer pripúšťa iné zmeny v troch, vzájomne previazaných zmluvách, ktoré jednoznačne určujú povinnosť kupujúceho platiť z Jistotního účtu až keď bude byt v Katastri nemovitosti napísaný na kupujúceho, prečo nepripúšťa jednoznačnosť aj v tomto bode II. 1 o Jistotním účte. Samozrejme v tom hľadám nejaký skrytý zámer.
Nakoľko syn je v časovej tiesni, chcem Vás požiadať o odpoveď do 04.03.2016. a preto si Vás dovolím zajtra osloviť aj telefonicky. Syn je mimoriadne pracovne vyťažený, preto to riešim za neho.
Moje kontakty sú:
Ing. Sabolčák Andrej
M: 00421911545650
E: sabolcak1@gmail.com

Ďakujem Vám za odpoveď a porozumenie.
S pozdravom
Ing. Sabolčák Andrej
str.
 
Zdravím Vás, mám za to, že Vám moc nepomůžu, protože neznám obchodní podmínky bank a není mi známé ani znění smlouvy developera se Sberbank. Nicméně mám za to, že bych se v tomto případě držela právního názoru právního zástupce Vašeh syna, resp. , advokáta, kterého Váš syn požádal o radu. Tento advokát hájí zájmy Vašeho syna a hájí je dobře. Kdyby se tento obchod měl týkat mě, takovou smlouvu bych, pokud by toto znění nebylo změněno patrně nepodepsala a raději bych si hledala jiné bydlení. Mám za to, že riziko je dost velké a výše finančních prostředků kupujícího omezena na to, aby takto financoval činnost developerů.