Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.273

Prodej auta jedním z manželů bez vypořádání druhého (kráceného) z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 1402 x
1 odpověď
 
Měla jsem auto v. r. 2008 manžel ho vzal zavezl do bazaru tam měl znamé ti auto prodali a peníze vyplatili jemu. Co teď?
Když jsem to zjistila s manželem jsem se rozvedla
Sliboval že mi peníze vrátí za 1 rok pak za 2 samozřejmě nic.
I na Policii jsem to nahlásila, ti mi řekli že se nic neděje, že jsme byli manželé a že je to jako kdybych koupila rohlík a on mi ho snědl že ho taky nepůjdu oznamovat na Policii.
A že jsem to měla nahlásit hned, že už je to promlčené. Je postup Policie spravný?
A mohla bych požadovat peníze po bazaru?
Nebo je to opravdu dlouho a je to promlčeno?
 
Zdravím Vás, promlčecí doba činí 3 roky ode dne splatnosti závazku. Zde záleží i na tom, zda tato Vaše dohoda byla pouze v ústní formě, nebo jestli byla písemná. I tak by již byl závazek Vašeho manžela promlčen. Pokud by Vám však manžel podepsal písemné uznání dluhu promlčecí doba by se prodloužila na 10 let ode dne splatnosti závazku. Jinak by tento závazek byl již promlčen.
To, zda byl postup policie správný bez listin neposoudím, nicméně i trestní stíhání pachatelů trestné činnosti se skutečně promlčují. Zde je nutné, abyste tuto otázku probrala s advokátem, který by viděl všechny listiny, které k věci máte a následně by Vám řekl jeho právní názor. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Z toho co píšete však mám za to, že věc je již skutečně promlčena, s výjimkou situace, kdy by Váš bývalý manžel podepsal písemné uznání dluhu.