Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.339

Exekuce a snížení splátek splátkového kalendáře z důvodu nemoci (rakoviny)

Odesláno: 
Otevřeno 1348 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
moji rodiče mají 6 a více exekucí, nějaké jsou strhávány ze mzdy jiné musí platit ze zbylé výplaty. Bohužel tátovi lékaři diagnostikovali rakovinu močového měchýře a teď je na neschopence (v dočasné pracovní neschopnosti DPN).
Matka vydělává kolem 10.000 Kč, táta dostáva 7.000 Kč, jelikož je na nechopence z toho platí nájem 8.000 Kč. Psali jsme na tři exekuční úřady a snížení splátek. Z Břeclavi nám to neschválili, že minimální splátka je 3.000 Kč dluh je kolem 28.000 Kč. Ostatní se zatím neozvaly. U všech exekucí platí přes 1500kč. V tuto dobu je to špatné splácet z fin. důvodů. Žádali o snížení na 500 Kč.
V tuto dobu můžou být věřitélé rádi, že u dlužníku něco dostanou. Když se obrátíme s touto vážnou věcí na exekutorskou komoru pomůžou nám? Máme vůbec nikde zastání? Rodiče to chcou splácet a spláceli pravidelně než otec onemocněl. Já jim pomáhám měsíčně s nájmem, ale i tak to neutáhneme.
Prosím o radu.
Děkuji
 
Zdravím Vás, bohužel právní nárok na snížení splátek není. Z lidského a morálního hlediska je to však věc jiná. Osobně bych Vašim rodičům vyhověla a tuto částku bych po nich nevymáhala. Možná bych na místě Vašich rodičů zkusila požádat o odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), protože mám za to, že Vaši rodiče přesně tyto podmínky splňují. K návrhům však doložte lékařské zprávy o zdravotním stavu Vašeho tatínka a dále i kopii složenek o výši nemocenské. O odklad exekuce je možné žádat až na 6 měsíců, osobně bych to využila, Popřípadě bych dále podala i návrh na zastavení exekucí, a to z důvodu nemajetnosti povinných dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu. Jako přílohu bych rovněž přiložila kopii lékařských zpráv o zdravotním stavu Vašeho otce, s tím, že jeho onemocnění si vyžádá zvýšené náklady související s léčbou onkologického pacienta a rovněž i kopie složenek o výši nemocenské. Vaše maminka může otci přinést formulář s žádostí o přiznání invalidního důchodu, možná by nebylo od věci orobrat i tuto věc s ošetřujícími lékaři Vašeho otce.
 
Dobrý den,
děkuji za velmi pozitivní zprávu. Jelikož nevíme jak dlouho to bude trvat, ale dle lékařů bude na neschopence víc jak 12 měsíců, je možné rovnou poslat žádost o zastavení exekuce? Exekutor při podložení všech důkazů to musí schválit?
Zde je to jen o lidech, protože jeden oslovený exekutor s návrhem souhlasí na snížení splátek.
Děkuji za odpovedˇ.
 
Zdravím Vás, máte pravdu, že vše je o lidech. V případě návrhu na zastavení exekuce, exekutor pošle návrh na zastavení exekuce oprávněnému. Pokud bude oprávněný souhlasit, rozhodne o zastavení exekuce exekutor. Pokud by oprávněný nesouhlasil, exekutor musí návrh na zastavení exekuce postoupit soudu, který o něm rozhodne.
 
Velice Vám děkuji za odpovědˇ. Přeji pěkný den
 
Zdravím Vás, rádo se stalo, kdybyste cokoli potřeboval Vy nebo rodiče, můžete se na nás obrátit.
 
Dobrý den,
nastala změna a to, že 19.4.2016 zemřel otec. Z pronájmu se budeme stěhovat k bratrovi, ale ten má strach, že když tam dá matce trvalý pobyt, že přijedou exekutoři a majetek mu zabaví, jelikož na něco nemá faktury. Protože ted půjdou veškeré dluhy na matku, která je bude muset splácet. Srážky jí jsou strhávány za mzdy. Může mít u bráchy trvalý pobyt, aniž by mu zabavili majetek?
Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, Váš bratr má oprávněné obavy. To, že by exekutoři mohli zabavit i jeho majetek u kterého nemůže doložit své vlastnické právo, je bohužel pravda. Možná by bylo řešením sepsat čestné prohlášení, ve kterých každý uvedete, co v domě či bytě je každého z Vás. Tedy, Váš bratr by sepsal čestné prohlášení, ve kterém by uvedl veškerý svůj majetek. Vaše matka by sepsala čestné prohlášení, které věci, které jsou u bratra patří jí, a pokud byste se s matkou stěhoval i Vy, bylo by vhodné, abyste toto čestné prohlášení sepsal i Vy. Tato čestná prohlášení by bylo dobré opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy.
Závěrem uvádím, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a v § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud má Vaše matka mzdu, je možné, že exekutor k exekuci prodejem movitých věcí povinného nepřistoupí.
 
Pokud sepíší čestné prohlášení a nechají si podpis ověřit u notáře, nemůže a nesmí na 100% exekutor zabavit majetek bratra? Koupil jsi dům, který má na hypotéku a ted to renovuje tak má obavy.
Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, stoprocentní jistotu bohužel Váš bratr v tomto případě nebude mít nikdy. Protože jediným jistým způsobem jak by mohl prokázat své vlastnické právo k věcem v domě, které nejsou výslovně upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (věci, které nelze zabavit ani povinnému), je předložit vykonavatelům či exekutorovi úředně ověřené kopie dokladů, které by prokazovali vlastnické právo Vašeho bratra. Závěrem uvádím, že dům by bratrovi zůstal, neboť on není povinný. V případě exekuce prodejem movitých věcí povinného by šlo o věci v domě. Někteří vykonavatelé totiž i v pochybnostech věci raději zabaví a poté čekají, zda vlastník věcí do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděl podá návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu podle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), či nikoli.