Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.372

Exekuce na plat a vyplcení zálohy od zaměstnavatele - maximální zabavitelná částka

Odesláno: 
Otevřeno 3145 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
od 02/2016 mi na plat v práci skočila exekuce a ještě jsem si bral zálohu u podniku.
Přišla mi výplata a na účtu jsem měl z práce vyplaceno jen 200 Kč. Má účetní právo mi na exekuci strhnout asi 10.000 Kč s tím že mi nenechala ani životní minimum (prý jsem si tuto částku - životní minimum vybral v záloze). Mám jedno dítě do tří let, pobírám slevu na dani. Mělo mi tedy zůstat životní minimum + vyživovací povinost na dítě? A ještě se chci zeptat, je někde dáno kolik mi může účetní strhávat z platu na exekuci (kolik nejvíc a kolik nejmíň). Plat mám cca 21.000 Kč hrubého.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud máte 21.000,- Kč hrubého, mělo by to být cca 17.647,- Kč čistého. Jen se zeptám máte manželku nebo ne? Jedná se o pohledávku přednostní (výživné, … ) nebo nepřednostní (běžné dluhy (půjčky, úvěry, .), i toto je důležité. Mám za to, že by Vám nemělo být sraženo 10.000,- Kč, ale jen kolem 8.000,- Kč a zbytek mzdy Vám měl být vyplacen. Je pravdou, že záloha je část mzdy, takže zaměstnavatel má v ohledu zálohy pravdu. Je-li mzda vyplácena zálohově, tak se zaměstnanci vyplatí záloha a následně zbytek mzdy. Jsou-li ze mzdy prováděny srážky tak se vypočte výše srážek ze mzdy a částka, která má být vyplacena povinnému. Povinnému je nutné vždy vyplatit část mzdy, která mu patří tzv. nezabavitelnou část mzdy, a je jedno, zda ve formě zálohy či doplatku mzdy. Výši srážek ze mzdy si můžete orientačně spočítat na stránkách http://www.vyplata.cz.
 
Děkuji, manželku nemám, jen přítelkyni a pohledávka je to nepřednostní. Zálohu jsem si bral minulý měsíc a strhla se mi teď z této výplaty. Takže vlastně když bych si částku, která by mi měla zůstat po stržení pohledávky, vybral na konci měsíce v zálohách (i když určitě by mi mělo zůstat víc než 200kč), tak mi nemusí zbýt ani životní minimum? Kolik by mi tedy mělo celkově zbýt (započítává se do toho tedy i syn)? Díky
 
Zdravím Vás, v tomto případě by Vám mělo být ze mzdy vyplaceno celkem 13.903,- Kč jako nezabavitelná část mzdy a zbytek mzdy by měl být zaslán exekutorovi. Ovšem za předpokladu, že Vaše čistá mzda činí 17.646,- Kč. Ano syna jsem při výpočtu srážek ze mzdy zohlednila, přítelkyni nikoli, neboť nejste manželé a nemáte tedy vzájemnou vyživovací povinnost.
 
Poslední otázka, něco jsem hledal ohledně tématu a našel jsem tuto větu jen nevím zda jsem jí správně pochopil: (2) Je-li nařízení výkonu rozhodnutí doručeno plátci mzdy až po tom, kdy již byla část měsíční mzdy povinnému vyplacena, nepřihlíží se k provedené výplatě a srážky se provedou tak, jakoby povinný měl za celý měsíc právo jen na mzdu, která mu ještě vyplacena nebyla. Chápu to tak že vlastně když jsem měl zálohu, tak tato částka se do toho nepočítá a srážky ze mzdy mi měli být vypočítány jen z té zbylé části výplaty? Díky
 
Zdravím Vás, v tomto případě by tedy srážky ze mzdy měly být vypočteny ze zbylé části mzdy, tedy z té části mzdy, která Vám dosud nebyla vyplacena.