Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.663

Exekuce pro pokutu, město neposlalo kopii bločku ani výzvy k uhrazení - oprávněnost exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1315 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dnes (11.02.2016) jsem se chtěl podívat na zůstatek účtu a přišel jsem na to že jsem v mínusu tak jsem volal do banky kde mi bylo rečeno, že mám exekuci. Tak jsem si tedy vygooglil exekutora kvůli kontaktu a nějakému vysvětlení. Řekl mi, že jde o pokutu udělenou od města Lázně Bohdaneč a že víc neví.
Lázně Bohdaneč: jde o pokutu udělenou 2013. Od města mi nepřišla žádná výzva nedoplatku (poštu si vždy přebírám) že prý ani nejsou povinni mě o nedoplatku informovat - je tomu tak? Požádal jsem je aby mi poslali scan pokutového bločku na email a popřípadě i výzvy, které mi odesílali bloček ani výzvy prý nemohou dohledat. Pokuta je 1000 Kčč (které si nejsem vědom i když je to už pár let). Vymáhají 18.800 Kč.
Nepřišlo mi ani rozhodnuti exekutora a ani nic od soudu - kdybych se nepodíval na účet, dověděl bych se to po vyplatě.
Jak bych se mohl bránit?
Děkuji
 
Zdravím Vás, s pokutami je to problematické, neboť ty blokové jsou splatny v den jejich udělení. U přestupků v dopravě doručením sdělení o pokutě. Bylo by tedy dobré nahlédnout do spisu u exekučního soudu (okresní soud, na území okresu v němž máte trvalé bydliště). Tak zjistíte o jakou pokutu se mělo jednat.
Nicméně pokud by Vám nebylo nic doručeno, tak podejte k exekutorovi, který tuto pohledávku vymáhá návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Argumentujte tím, že jste se o exekuci dozvěděl až poté co jste si 11.02.2016 kontroloval zůstatek účtu a zjistil jste, že na Váš majetek je uvalena exekuce, a to aniž by Vás kdokoli informoval o Vaší povinnosti pokutu uuhradit. (Nebylo Vám doručeno rozhodnutí o pokutě ani pokutový blok), proto tedy exekuční titul nemohl nabýt ani právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul k zahájení a vedení exekuce a exekuce by tedy měla být z tohoto důvodu zastavena.
V zaměstnání se dohodněte na výplatě mzdy buď v hotovosti nebo poštovní poukázkou na Vaši adresu. Přeji Vám pevné nervy a hodně štěstí. Zkuste se informovat v pobočce Vaší banky na možnost výplaty nezabavitelné částky, tedy dvojnásobku životního minina jednotlivce, tj. asi 6.800,- Kč dle ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu. Banka by Vám tyto peníze měla vyplatit. O výplatu nezabavitelné částky však můžete požádat pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto byste měl být soudním exekutorem poučen až Vám bude doručen exekuční příkaz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.