Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.489

Exekuce a krácení věřitele - dlužník nepodal návrh na insolvenci, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 2074 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dlužník uhradil jinému svému věřiteli (bance) jeden ze svých závazků. Šlo o dluh z pokytnutého úvěru, ve kterém byl solidárně zavázán s více osobami. Jedna z těchto osob se kvůli finančním problémům nachází v insolvenčním řízení, má schváleno oddlužení (úpadek v r. 2014). Poté co můj dlužník zaplatil bance vymáhanou pohledávku (v 09/2015), včetně podílu spoludlužníka, banka si provedla zpětvzetí celé své přihlášené pohledávky z insolvenčního řízení.

Když soud vyzval osobu plátce (mého dlužníka), aby si podal návrh na vstup do insolvenčního řízení na místo odstupujícího věřitele, těšil jsem se že tak učiní a mě konečně začne dlužník splácet, protože z insolvenčního řízení banka dostávala měsíčně několikatisícové částky. Této možnosti dlužník nevyužil a tak původnímu věřiteli skončila účast v insolvenčním řízení. Kdyby však návrh na vstup do řízení podal, mohl dostávat plnění, které by mohl použít na úhradu mé pohledávky.

Kvůli nezaplcenému dluhu vedeme soudní spor. Chtěl bych se Vás zeptat, zda by se v později vedené exekuci dalo takovému jednání dlužníka učiněném v minulosti odporovat? Pokud by totiž pobíral splátky z oddlužení svého kamaráda, mohl to co dostane dávat mě. Dokonce si myslím, že toto plnění pak mohl postihnout i soudní exekutor při výkonu exekuce. Jak se proti takovému jednání dlužníka dá postupovat?
Děkuji. Novák
 
Zdravím Vás, to, zda věřitel v insolvenčním řízení do řízení vstoupí či nikoli je jen jeho věc a nikdo jej k tomu nemůže nutit. Toto jednání bych jako krácení věřitele neviděla, neboť tyto peníze by byly poukazovány věřiteli (Vašemu dlužníkovi) a záleželo by jen na něm jak by s těmito penězi naložil. Navíc tento příjem je silně závislý na tom jak dlužník plní na splátkový kalendář, takže z tohoto nemůžete usuzovat nic. Pro Vás je podstatná jiná věc, a tou je to, aby Vám Váš dlužník řádně a včas splatil Vaši pohledávku, pokud by se tak nestalo, můžete tuto pohledávku vymáhat i soudně.
Mám za to, že příjem z insolvence není až tak jistý jak si myslíte, dlužník může přijít o práci, oddlužení může být zrušeno, nebo dlužník může řádně splácet. Toto však nikdo dopředu neodhadne. Tento příjem by pouze zvyšoval příjmy dlužníka a zvyšoval by tedy nezabavitelnou částku z příjmů, nebo by tento příjem eventuálně mohl exekutor i zabavit jako jinou pohledávku povinného, což je pravda. Takže pokud je Vaše pohledávka splatná, vymáhejte ji. Pokud máte v rukou platební rozkaz, který je pravomocný, pravomocný rozsudek, pravomocný rozhodčí nález či jiný exekuční titul a dlužník Vám pohledávku nehradí, podejte návrh na exekuci na majetek povinného k soudnímu exekutorovi.