Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.492

Jak zahájit exekuci - požádat exekutora nebo soud (náhrada škody v občanskoprávním řízení)

Odesláno: 
Otevřeno 1776 x
1 odpověď
 
Ukradli mi před domem osobní automobil. Pachatelka tehdy drogově závislá holka byla odsouzená Okresním soudem a dostala podmínku. Škodu 84.000 Kč, kterou stanovil soud, mám sama vymáhat občanskoprávní cestou. Nevím, kde dnes (01.02.2016) holka bydlí, zda pracuje nebo ne, a už vůbec se neumím sama rozhodnout, co je pro mne lepší - zda podat návrh na exekuci k soudu nebo si hledat a platit exekutora. Kde najít vzor pro podání návrhu na výkon rozhodnutí nebo jak to nazvat - abych nemusela platit ještě právníka. Přišla jsem o auto, nové mě stálo další peníze a dluhy u Škofinu. Nechci další výdaje, které nejsou nezbytně nutné. Prosím o radu, co je nejspolehlivější v tomto případě učinit, aby to nebylo drahé a hlavně aby to bylo efektivní. Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud jste byla s nárokem na náhradu škody odkázána na řízení ve věcech občanskoprávních, je bohužel nutné podat žalobu a návrhem na náhradu škody u okresního soudu na jehož území ná žalovaný bydliště, nebo, kde žalovaný měl poslední známý trvalý pobyt. Osobně bych tuto žalobu podala na Okresní soud, který vydal rozsudek v trestní věci a žalovanou bych identifikovala shodně jak je uvedeno v rozsudku v trestní věci. Mám za to, že zde je zastoupení sdovkátem vhodné, neboť se jedná o soudní řízení a rozsudek v trestní věci je důležitým důkazem a jeho kopie musí být přilohou žaloby s návrhem na vydání platebního rozkazu. Kontakty na advokáty naleznete na wwww.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Mám pro Váš doporučení hledejte advokáty, kteří pracují tzv. pro bono. Tito advokáti zastupují své klienty v tíživé finanční situaci tzv. "za hubičku", což znamená, že jejich odměna je v těchto případech skutečně minimální.
Jinou otázkou je faktická vymahatelnost této pohledávky, neboť nic nevíte o majetkových poměrech žalované.
Až budete mít v rukou pravomocný exekuční titul (platební rozkaz, rozsudek), dle kterého bude žalovaná povinna uhradit Vám škodu ve výši 84.000,- Kč s příslušenstvím, a žalovaná Vám tuto částku dobrovolně neuhradí, bude nutné podat návrh na nařízení exekuce na majetek povinné. Mám za to, že vzor návrhu na nařízení exekuce je obsažen i v našich vzorech, a to v rubrice VZORY zdarma. Kdybych podávala návrhu na nařízení exekuce ve své věci směřovala bych jej k soudnímu exekutorovi, kterého bych předem kontaktovala v místě bydliště, abych to měla co nejblíže. Kontakty na exekutory naleznete na stránkách http://www.ekcr.cz. Výhoda je evidentní, soudní exekutor komplecně lustruje majetkové poměry povinného, včetně automobilů, stavebního spoření, penzijního připojištění, účtu, a zjišťuje i zaměstnavatele povinného a dále i to, zda a jaké příjmy povinný pobírá. Na základě těchto zjištění exekutoři následně volí způsoby provedení exekuce, kdy mohou jednu pohledávku vymáhat i vícero způsoby provedení exekuce současně.