Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.100

Darování bytu potomkovi a následná exekuce - jaký bude postup exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 3674 x
9 odpovědí
 
Dobrý den,
daroval jsem byt dceři. Soud převod zrušil pro neúčinnost. Dále exekutor požadoval exekuci na mzdu dcery a jeho návrh zrušil okresní soud.
Krajský soud potvrdil exekuci majetku ve vlastnictví dcery. Chtěl bych vědět zda pak může exekutor opět podat návrh na exekuci mzdy u dcery a nebo může pouze nárokovat prodej bytu? Může chtít po dceři doplatit rozdíl v případě neúhrady celého dluhu?

Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud jste převedl byt na dceru a soud pravomocně rozhodl o neúčinnosti tohoto převodu, tak to znamená, že tento byt není ve vlastnictví Vaší dcery, ale je Váš.
Pokud jste povinným, tak exekutor může tento byt prodat v dražbě a pohledávku oprávněného uspokojit z výtěžku zpeněžení tohoto bytu. Vaše exekuce by se již neměla nijak týkat Vaší dcery a jejího majetku, s výjimkou bytu, což jsem Vám vysvětlila výše. Proto by neměl být vydán exekuční příkaz soudního exekutora, kterým by postihoval mzdu Vaší dcery nebo jiný dceřin majetek. Vaše dcera by v případě prodeje Vašeho bytu neměla ani nic doplácet, pokud by výtěžek z prodeje bytu nestačil na úhradu exekuce, tak zbylou část pohledávky budete muset uhradit Vy ze svého majetku či peněz.
jiná situace by nastala v případě, že byste byl povinným spolu s Vaší dcerou, ale vzhledem k tomu, že soud zrušil exekuční příkaz k provádění srážek ze mzdy Vaší dcery, tak lze soudit, že tomu tak není a povinným jste výlučně Vy.
 
Děkuji za odpověď, přesto se ještě zeptám na situaci kdyby soud určil, že dcera je taky povinna, lze se odvolat vůči výroku soudu a co by následovalo že strany exekutor. dekuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud by exekuční titul (rozhodnutí na základě, kterého je daná pohledávka vymáhána) zněl proti Vám a Vaší dceři, je nutné jej akceptovat a Vaše dcera by byla rovněž povinna, proto by v tomto případě bylo možné exekučně postihnout i její majetek, a to včetně mzdy a peněz na účtu.
Pokud však rozhodnutí, na základě, kterého je daná pohledávka vymáhána zní jen proti Vám coby žalovanému, tak jste povinným pouze Vy a na majetek Vaší dcery (účet, mzdu) nesmí exekutor sáhnout. Kdyby tak učinil, byl by zde dán důvod pro částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť toto jednání exekutora by bylo porušováním zákona.
 
Dobrý den,

prosím ještě o odpověd na blokaci účtu. Je nějaká minimální částka na účtu kterou mohu čerpat či nikoliv. Výše blokace přesahuje finanční výši zůstatku na účtě.

Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, jako povinný jehož účet je exekutorem tzv. "zablokován" máte nárok na výplatu nezabavitelné částky, což je dvojnásobek životního minima jednotlivce, tedy částka ve výši cca 6.800,- Kč. O výplatu této částky je však nutné požádat na pobočce banky, u které máte veden zablokovaný účet v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Závěrem uvádím, že o výplatu této částky však můžete požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit. Pokud je Vám mzda zasílána na tento účet dohodněte se na výplatě mzdy v hotovosti nebo formou poštovní poukázky.
 
Dobrý den, došlo k prodeji bytu a exekutor žádá úhradu nákladu sestávájící z odměny exekutora podle pr. 5 a 6 ve výši 124 tis. Pohledávka byla ve výši 976 tis. Připadámi jeho odměna nepřiměřená. Může tuto částko požadovat po dceři na který byl byt přepsán? A v případě že mohu podat odpor, jelikož mi nebyl příkaz poslaný na datovou schránku.
Děkuji za odpověd.
 
Zdravím Vás, bohužel Vás zklamu neboť výše odměny exekutora zcela odpovídá vyhlášce č. 330/2001 Sb. , o odměnách a náhradách soudního exekutora, a to konkrétně jeho ust. § 5 odst. 6 vyhlášky.
Proto nemá smysl proti výši odměny brojit, neboť odměny exekutorů jsou skutečně vysoké.
Mám za to, že odměna by měla být hrazena z výtěžku zpeněžení nemovitosti a nikoli po nabyvateli této nemovitosti. Od částky 976.000 by se měli odečíst náklady na zpeněžení nemovitosti, odměna exekutora a zbytek by měl být rozdělen mezi věřitele povinného, tj. oprávněného a příp. další přihlášené věřitele, takže Vaše dcera by nic hradit neměla, navíc pokud bude plně uspokojena pohledávka oprávněného a případně i dalších přihlášených věřitelů do exekuce, tak by případný přebytek měl být vyplacen povinnému.
 
Dobrý den, děkuji za odpověd. Prosím tedy jak postupovat, když exekutor vystavil : Příkaz k úhradě nákladů exekuce a tuto částku po mě požaduje. Jestli chápu dobře jeho postup není adekvátní a ne zcela v souladu se zákonem.
Děkuji a zároveň ocenuji Vaši pomoc.
 
Zdravím Vás, bohužel si již nepamatuji Váš původní dotaz a ani v seznamu dotazů jsem jej nenašla. Proto Vám požádám, abyste mi sem uvedl rovněž i číslo pod jakým sem byl Váš původní dotaz vložen, např host a číslo. Takto již Váš dotaz dohledám.
Dotazů je mnoho a jak se neozvete co nejdříve nebo Váš dotaz nazvete jinak, je již složité dohledávat původní dotazy. Proto nyní na tento dotaz odpovídat nebude, a to proto, aby nedošlo k dezinformaci, děkuji za pochopení.