Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.511.739

Věřitel se nehlásí o peníze (pohledávku) - co se děje?

Odesláno: 
Otevřeno 1443 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
před lety jsem žila ne zcela zodpovědně a nasekala si pár problémů, finančních samozřejmě. Staré pokuty MHD, nějaká menší půjčka, jak to tak u některých mladých bývá. Postupně mě téměř vše dohnalo a v tuto chvíli mám v práci exekuci na plat na ještě asi rok a půl (do 06/2017).
Dvě poslední půjčky, které jsem ve stavu poblouznění brala na sebe pro svou přítelkyni, jsou největší položky z mých dluhů. Za celou existenci obou zmíněných půjček, což je cca 8 let, mě pouze ze začátku kontaktovali. Asi 2013, když jsem se konečně srovnala a chtěla vše řešit, nikde se se mnou nebavili. Že prý k tomu nemají informace, že sice odkoupili můj dluh, ale nemají k němu ještě žádné dokumenty. Tak jsem své usilí vzdala a čekám na exekuci, ale stále se nic neděje a já jsem nervozní. Ne že bych se chtěla vyhýbat svým závazkům, ale bojím se výše kam až se může ta částka vyšplhat.
Myslíte, že se třeba mohlo stát, že moje závazky odkoupil nějaký šmelinář, který třeba už může být zavřený?
Děkuji předem za radu.
 
Zdravím Vás, to že by Váš původní věřitel nevěděl komu pohledávku za Vaší osobou postoupil se mi příliš nezdá. U větších společností se totiž pohledávky postupují tzv. hromadně a je o nich vedena dokumentace, tj. smlouva o postoupení pohledávky, včetně příloh, ve kterých je uvedeno přesně, které pohledávky byly postoupeny. Nicméně pokud se již dlouho nic v tomto případě neděje, je možné, že tento dluh je již promlčen, neboť jej věřitel nezačal soudně vymáhat v promlčecí době. Takže máte dvě možnosti, tou první je kontaktovat původního věřitele a zjistit komu byla pohledávka postoupena, a nebo čekat jak se vše bude vyvíjet.
Pokud byste zjistila jméno společnosti na kterou byla pohledávka postoupena, můžete ji kontaktovat, abyste zjistila výši dluhu.
Až budete znát výši dlužných částek a budete ji mít doloženou listinami, např. smlouvy, upomínky, exekuční příkazy, rozsudky, můžete podat insolvenční návrh s návrhem na povolení oddlužení, tzv. osobní bankrot. Podmínkou však je, že máte více věřitelů a některé závazky jsou déle než 30 dní po splatnosti a že tyto závazky nejste schopna plnit, nebo že jste zastavila platby většiny svých závazků. Dále byste měla být schopna ze svých příjmů uhradit minimálně 30% pohledávek Vašich nezajištěných (běžných) věřitelů + odměnu insolvenčního správce (65.340,- Kč - jednotlivec, jste-li vdaná 97.980,- Kč, je-li podáván společný insolvenční návrh manželů). Podáním insolvenčního návrhu, se Vám přeruší i exekuční vymáhání Vašich dluhů, tzn. , že nebudou prováděny srážky ze mzdy. Pokud Vás problematika insolvení zaujala, tak se s dalšími dotazy ohledně insolvencí obracejte na kolegy, kteří zde mají insolvence na starosti.