Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.475

Škoda způsobená před manželstvím a exekuce na nedlužícího z manželů (rozsudek padl v manželství) - patří dluh do SJM?

Odesláno: 
Otevřeno 1546 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
jsem 2013-2015 rozvedená a až teď mě kontaktoval exekutor k vůli dluhu bývalého manžela - jsem uvedena jako manželka povinného, on povinný.
Tehdy ještě ne-manželovi byly odcizeny z auta peníze, které v rámci pracovní smlouvy, měl předat zaměstnavateli, tehdy ne-manžel ale uvedl, že peníze mu byly ukradeny tudíž 5 let se táhl spor - žaloba na něj (o kterém sem nevěděla) až do manželství a v průběhu manželství tento spor skončil rozudkem (tím že špatně zabezpečil auto a tedy má škodu uhradit). V manželství měl k této věci soudem stanoveného svědka a soud mu dal svědečné k úhradě. Došel mi exekuční příkaz na bývalou manželku-svědečné.
Tak jsem se chtěla zeptat, zda to svedečné patří do SJM. Soud ho nařídil až během manželství. K jeho žalobě vzniklé před manželství. Taky mu v tom rozsudku, který skončil v průběhu manželství dal soud další poplatky a ty jsou také v SJM? Za ty roky co se to táhlo mu soud stanovil tedy až v manželství také stanovil škodu kterou má dát žalovanému. tu budu taky povinna za bývalého manžela zaplatit? Tedy jako bývalá manželka tuhle kauzu o které jsem nevěděla mám hradit za bývalého žalovaného manžela? svědky, poplatky soudu když kauza zkončila za našeho manželství?
Moc děkuji za Váš názor Lucie
 
Zdravím Vás, rozhodující by mělo být datum vzniku dluhu. Ten vznikl před manželstvím. Problém však je v soudním sporu, jelikož probíhalo soudní řízení, tak bylo sporné, kdo za škodu odpovídá, resp. jak dopadne rozhodnutí o tom, kdo vlastně zavinil, že se peníze z auta ztratily. Rozhodnuto o této skutečnosti byla za trvání manželství. Pokud jste tedy věděla o tomto sporu, tak by se mohlo jednat o závazek v SJM, protože by mohl a měl být uhrazen. Nicméně tento dluh vznikl ještě před manželstvím a věřím tomu, že Vás bývalý manžel ujišťoval, že spor vyhrajete, či musíte vyhrát. Ono to však dopadlo jinak. Jen se zeptám měli jste za doby trvání manželství upraveno SJM, tedy zejména v době vydání tohoto rozsudku, kde by bylo výslovně uvedeno, že závazek z tohoto soudního řízení je výhradně osobní závazek Vašeho manžela.
Osobně mám za to, že tento závazek by s ohledem na dobu jeho vzniku, vznikl před manželstvím neměl být v SJM, nicméně, když je jeden z manželů na základě rozsudku povinen něco hradit, tak je obvyklé, že se dluh hradí ze společných peněz, pokud by na jeho úhradu peníze manžela - žalovaného nestačily.
Mám za to, že zde by hodně záleželo i na tom, jak by byl sepsán návrh na zastavení exekuce v této věci. Proto bych v této věci navštívila advokáta, aby Vás v této věci zastupoval a návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanský soudní řád (zákon 99/1963 Sb.). Počítejte však s tím, že exekutor bude chtít pohledávku vymáhat po Vás, jako po manželce povinného, argumentovat bude tím, že exekuční titul byl vydán za trvání manželství. Vy se však nedejte a argumentujte tím, že povinnost Vašeho manžela nahradit svému tehdejšímu zaměstnavateli vznikla v době odcizení peněz, tedy před manželství, proto tedy tento závazek do SJM nepatří, protože SJM vzniká až vznikem manželství a vznikl-li tento závazek před manželstvím nejedná se o závazek v SJM, ale o osobní závazek Vašeho bývalého manžela, a proto tento závazek nemůže být po Vás exekučně vymáhán.
 
Děkuji za odpověď a to svedečné z této kauzy a poplatky soudu, když soud zkončil v době manželství jsou součástí SJM? svedek také přišel až za našeho manželství a soud stanovil poplatky soudu taktéž v manželství. O ničem jsem nevěděla, tehdy manžel se jaksi nepochlubil, co se stalo a že dluží jaksi skoro milon. (dopadlo ta kauza tak, že to byla tehdy manželova chyba že nechal peníze v autě). teď až mi napsal exekutor jako manželce povinného, že chce exekutor po mě zatím to svedečné … z této jeho věci. svedek jsem se dočetla přišel měsíc po svatbě… kauza se tahla ještě z doby kdy jsme se ani neznali a manžel mi o tom neřekl nic … . tak jsem nucena co mi exukotor tuhle skutečnost sdělil až po 10 letém manželství tedy zaplatit? i s úroky a dalšími poplatky to svědečné? Ikdyž se to týká sporu, který vznikl dávno před manželstvím…
děkuji Lucie
 
Zdravím Vás, ano moje předchozí odpověď platí i pro svědečné, protože pokud se jednalo o svědky bývalého manžela, jedná se o náklady v souvislosti se soudním sporem vztahujícím se k dané pohledávce, která však vznikla ještě před manželstvím. Proto jsem Vám doporučila navštívit advokáta, ke kterému si vezměte veškeré listiny, a to včetně rozsudku o rozvodu manželství. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Pokud však chcete mít klid, tak svědečné a další poplatky uhraďte, neboť rozsudek, který Vašemu bývalému manželovi uložil povinnost svědečné a soudní poplatky uhradit byl vydán za trvání manželství.
 
děkuji za odpověď, určitě zajdu k advokátovi nebo Vás kontaktuji, klid bych ráda, ale jaksi jen tak platit 1,5 mil (částku která stále razantně roste) stojí za to zabojovat… na to svedečné mi napsali jak přesně říkáte, že rozsudek byl vydán za manželství, a tudiž je to moje povinnost, na to že se to vztahuje k dluhu před manželství nebrali zřetel a jeli si svou že povinnost platit vznikla za manželství… ikdyž jsem napsala že o dluhu jsem nevěděla tak prý soudní poplatky o těch nemusím vědět. i když jsem zmínila že dluh přesahoval majetkové poměry manželů jejich odpověď že ne… že částka byla malá, ano ta základní, ale teď je 10 násobná…
on udělal i dluhy k vůli jeho dětictví- soudní poplatky za táhnoucí se spor (mě dali vědět až jsem se rozvedla po 10 letech), a asi mi zbyde díky našim zákonům, buď dokonce života za něj platit a nebo se odstěhovat na konec světa.
Přitom na něj nemůžou a on si žije v poklidu… Nemám co dodat… děkuji…
 
Zdravím Vás, možná by nebylo od věci argumentovat i nálezem Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který by se na Váš případ mohl vztahovat. Toto rozhodnutí totiž omezuje exekuční postih manžela povinného za dluhy druhého manžela, o kterých manžel povinného nevěděl. Měli jste za trvání manželství upravené (zúžené) SJM, pokud ano vezměte vše k advokátovi. Zkuste bojovat, byla by věčná škoda, abyste to platila i Vy a nezkusila to ani změnit.
 
ano zužené jmění jsme měli (až od 2009 až jsem se dozvěděla že manžel dělá dluhy a lže a tají) no ale rozsudek k poplatku svědečné byl vynesen v roce 2007 tak mi to asi nic neřeší…
Nicméně jsem se dozvěděla že dle nového občanského zákoníku § 710 NOZ jsou součástí společného jmění manželů dluhy převzaté za trvání manželství, tzn. že závazek vzniklý rozhodnutím soudu není převzatý a součástí společného jmění manželů tedy není… ale nevím zda to jde uplatnit teď … nebo se to svědečné příkazané v roce 2007 posuzuje dle starého zákonu… ?

Mohla bych tohle § 710 NOZ uplatnit na to svědečné? Nebo to svědečné když bylo v roce 2007 bude posuzováno dle starého zákonu?
Zatím mi napsali že o svědečném nemusím vědět, že se jedná o nový neakcesorický závazek…
děkuji Lucie
 
Zdravím Vás, právní režim závazku se posuzuje dle zákona, který platil v době vzniku tohoto závazku, tedy byl-li rozsudek vydán v roce 2007, tak by se jeho právní režim měl posuzovat dle zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník (ve znění platném do 31.12.2013). Zúžení SJM z roku 2009 se na závazek vzniklý v roce 2007 nevztahuje, neboť v roce 2007 jste SJM zúžené neměli. Zde byste musela prokázat, že jste o této povinnosti nevěděla, což by nemuselo být tak složité, zvláště je-li tento rozsudek vydán proti Vašemu bývalému manželovi a nikoli proti Vám. Bylo-li řízení vedené pouze proti Vašemu bývalému manželovi, tak jen on, byl účastníkem řízení a Vy jste se tedy o tomto závazku skutečně nemusela dozvědět. U Vás jde rovněž i o to, kdy Vám byl exekuční příkaz doručen, tak tehdy jste se o této povinnosti dozvěděla i Vy. Nicméně je vhodné navštívit advokáta, protože bez podkladů k věci budou moje rady pouze obecné a nikoli konkrétní. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.