Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.696

Dluhy zesnulé matky a otčíma (manžela matky) - odpovědnost potomků (syna, dcery) za dluhy rodičů

Odesláno: 
Otevřeno 2118 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Matka a nevlastní otec (teď už vdovec) mají nějaké půjčky a dluh na nájmu několik desítek tisíc a v tom bytě už nebydlíme. Můj nevlastní otec (otčím) byl s mojí matkou ženatý, ale mamka 11/2014 zemřela.
Můj dotaz zní, zda když matka zemřela a měla nějaké půjčky a dluh společný s otcem nevlastním na nájmu, zda ten dluh za nájem a ty máminy půjčky mohou jít na mě? Mé jméno na nájemní smlouvě není, podepisovali to jen oni dva. A druhý dotaz, zda dluhy nevlastního otce, mohou padnout na mě, když žije, ale znova se ožení a změní si přijmení? Bohužel dluhy neplatí
 
Zdravím Vás, toto je spíše dotaz z oblasti dědického práva. Zde záleží i na tom, zda Vaše maminka sepsala závěť či nikoli. Ano, i Vy jste dědicem po Vaší mamince spolu s jejím manželem, Vašim nevlastním otcem. Při dědictví se dědí majetek i dluhy, takže by bylo vhodné se o této věci poradit s notářem, který má toto dědické řízení na starosti. Předlužené dědictví můžete odmítnout nebo se jej i zřeknout ve prospěch někoho jiného.
K Vašemu druhému dotazu uvádím, že dluhy Vašeho nevlastního otce jsou jeho osobní závazky, které nebudou předmětem dědictví, takže v tomto ohledu můžete být klidná. Jedinou výjimkou by byl případ, kdy by se nevlastní otec vzdal dědictví po matce ve Váš prospěch, ale i tak by se to týkalo pouze části dluhů zahrnutých do dědictví. Doporučuji Vám však, abyste tento dotaz položila rovněž i kolegyni, které se zde zabývá dědickým právem.
 
Děkuji za rychlou odpověď. Kvuli dědictví jsme byli už před několika měsíci a máma žádnou závěť nenapsala. Nebylo co dědit, takže jsme se toho zřekli a dědictví nebylo, takže to znamená co? Děkuji ještě za odpověď
 
Zdravím Vás, to znamená, že jste jako dědicové z dědictví nic nenabyli, a proto tedy dluhy Vaší maminky z důvodu dědictví na Vás nepřešly, ale přešly na dědice, který dědictví přijal nebo připadly státu, pokud nikdo z Vás nedědil. Takže v tomto případě se nemusíte ničeho obávat. Kdyby se cokoli dělo tak jen ukažte usnesení notáře, kterým bylo rozhodnuto o dědictví a měl byste mít klid.