Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.387

Převod dluhu na manžela v době manželství - hrozí exekuce manželky po rozvodu manželství?

Odesláno: 
Otevřeno 1510 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
s manželem se rozvádíme, máme na dům úvěr, SJM není nijak upravené. Domluvili jsme se, že dům i s úvěrem zůstane manželovi. Manžel se již s věřitelem domluvil, že mě z úvěru "vymažou" tak, že bude uzavřena nová úvěrová smlouva (penězi z ní, bude uhrazen původní úvěr), kde bude dlužníkem už jen manžel. Věřitel chce smlouvu podepisovat už nyní, ještě za trvání manželství. Tzn. že manželovi vznikne dluh za trvání manželství.
Můj dotaz zní: Pokud by manžel po rozvodu přestal tento dluh vzniklý pouze jemu za trvání manželství splácet, můžu být v rámci exekuce postihována i já, resp. můj majetek, který mi připadl při rozvodu v rámci vypořádání SJM?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud by manžel tento závazek podepsal ještě za manželství, tento dluh spadá do SJM, pokud však v této smlouvě nebude uvedeno jinak. Bylo by dobré uvést i proč se tato smlouva uzavírá a že se tedy skutečně bude jednat pouze o osobní závazek Vašeho manžela. Nicméně je otázkou jak by na tuto smlouvu pohlíželi exekutoři. Ono by se to lišilo i dle zavedené praxe jednotlivých exekutorských úřadů. Nicméně pokud ve smlouvě bude výslovně uvedeno, že smlouva se uzavírá v době, kdy je zahájeno řízení o rozvod manželství, a to i jako dohoda o úpravě společného bydlení pro dobu po rozvodu, neměl by zde být problém. Resp. nevidím důvod proč by tento závazek měl být v případě exekuce vymáhán i po Vás.
 
Děkuji za odpověď a Váš čas!
 
Zdravím Vás, jsme tu od toho, abychom pomáhali. Kdybyste v budoucnu cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.