Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.863

Exekuce na bankovní účet manžela povinného dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 3236 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Letos jsem se vdala, kdy před svatbou jsem s manželem uzavřela řádně u notáře předmanželskou smlouvu s odděleným SJM, tedy že nemáme žádný společný majetek. Nikdy jsme jej ani neměli. Tato smlouva je zvěřejněna v seznamu veřejných listin Notářské komory. Manžel má totiž nedořešené závazky z doby jeho prvního mnaželství. Nyní se mi však stalo, že mi exekutor zablokoval moje finanční prostředky na mých bankovních účtech z titulu manžela povinného, byť tyto bankovní účty jsou prokazatelně pouze moje a nejsou součástí SJM. Exekutorovi jsem zaslala žádost o zastavení exekuce proti mé osobě a zrušení blokace mých účtů, což mi exekutor zamítl. Níže přeposílám komunikaci s Exekutorskou komorou ČR, dle které jsem sice v právu, ale exekutor prý rovněž, neboť prý dluhy vzniklé jen jednomu z manželů před svatbou lze vymáhat i po druhém manželovi, byť nemají SJM. Mám prosím nějakou účinou obranu, abych mohla se svými prostředky disponovat?
Předem děkuji za radu. S pozdravem a přáním příjemného dne V

Od: V <@seznam.cz>
Datum: 22. října 2015 14:11:05
Předmět: RE: EX
Komu: Jan Kubizňák <pravnik@ekcr.cz>

Děkuji za informace. Takže exekutor v tomto konkrétním případě má ode mě jasně uvedeno, že bankovní účty jsou pouze moje, což je jistě zřejmé i z uvedení vlastníka těchto bankovních účtů, prostředky na těchto účtech jsou rovněž pouze moje a zároveň má doloženo, že s manželem nemám a ani jsem nikdy neměla žádný společný majetek. I přesto on má právo mi blokovat moje finanční prostředky na mých bankovních účtech? Chápu, že paragrafy jsou velmi zkroucené a jejich výklad nemusí být vždy zcela jasný, zde ale jasně dochází k nezákonnému postihu mojí osoby, kdy nikomu nic nedlužím, ale i tak mi exekutor blokuje moje peníze, kdy nemám nyní prostředky na své nutné pravidelné výdaje a reálně mi hrozí riziko, že kvůli sprostému chování exekutora si budu nucena prvně ve svém životě půjčit peníze. Copak člověk bez dluhů musí strpět chování exekutora a ještě se bránit, kdy toto stojí jak čas, tak peníze, ale hlavně nervy. Co mám tedy nyní dělat?

V

Dne 22. října 2015 12:31:55 Jan Kubizňák <pravnik@ekcr.cz> napsal:

Nemohu předjímat rozhodnutí soudu, ani se vyjadřovat k právnímu názoru soudního exekutora.

Právní situace je nicméně velmi složitá. Obecně má totiž soudní exekutor pravdu, pokud podotýká, že smlouva o oddělených jměních zapsaná do Seznamu listin o manželském majetkovém režimu po vzniku závazku neznamená překážku pro vydání exekučního příkazu přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného. Na druhé straně ale případné řízení o návrhu na zastavení může být pro Vás úspěšné s poukazem na § 262b občanského soudního řádu, tedy že se na bankovním účtu nenacházejí peněžní prostředky, které by jinak spadaly do společného jmění manželů (neboť společné jmění manželů v důsledku smluvní modifikace ani nevzniklo).

S odvoláním však nejsou spojeny žádné soudní poplatky, tudíž procesní riziko není příliš vysoké.

S pozdravem

JUDr. Jan Kubizňák
právník
Exekutorské komory ČR

e-mail: pravnik@ekcr.cz
http://www.ekcr.cz

From: V [@seznam.cz]
Sent: Thursday, October 22, 2015 2:24 PM
To: Jan Kubizňák
Subject: RE: EX

Dobrý den ještě jednou.
Zajímá mě, zda jsem v právu a exekutor pochybil, nebo zda je v právu exekutor? Obrátit se na soud totiž znamená další nemalé finanční náklady s nejistým výsledkem, kdy se spor u soudu může táhnout řadu měsíců, ne li let. Advokát i notářka mi totiž tvrdí, stejně jako v občanské poradně, že mě předmanželská smlouva před závazky mého manžela chrání. Jak ale vidím, není to tak jisté.

S pozdravem V

Dne 22. října 2015 12:00:39 Jan Kubizňák <pravnik@ekcr.cz> napsal:

Vážená paní,
trváte-li na svém stanovisku, pak je třeba podat proti rozhodnutí soudního exekutora odvolání. Odvolání se podává přímo soudnímu exekutorovi, a to do 15 dnů od doručení napadeného rozhodnutí. Následně soudní exekutor věc předá soudu k rozhodnutí. Současně je vhodné podat návrh na odklad exekuce, a to do pravomocného skončení řízení o návrhu na částečné zastavení exekuce.

S pozdravem

JUDr. Jan Kubizňák
právník
Exekutorské komory ČR

e-mail: pravnik@ekcr.cz
http://www.ekcr.cz

From: V @seznam.cz]
Sent: Thursday, October 22, 2015 12:38 PM
To: Jan Kubizňák
Subject: RE: EX

Dobrý den pane Kubizňáku.
Exekutorovi jsem zaslala doporučenou poštou s dodejkou Návrh manželky povinného na zastavení exekuce přikázáním pohledávky z jejího účtu, kdy jsem uváděla, že dluh vznikl v době, kdy jsem ještě svého manžela ani neznala, takže jsem to nemohla nijak ovlivnit. Zároveň jsem exekutorovi dokládala notářský zápis - Smlouvu o úpravě budoucích majetkových vztahů v manželství v režimu oddělených jmění podle § 716 a § 717 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku, dle které nemám s manželem žádný společný majetek, což mi opakovaně potvrdil jak advokát, tak notářka, která tuto smlouvu sepsala. Pan exekutor mi však tvrdí, že i přes to, že dluh vznikl před uzavřením manželství a při sepsání předmanželské smlouvy má právo na provedení exekuce pohledávkou na účtech manžela povinného. Jasně jsem uváděla, že se jedná o výhradně mé účty, na kterých jsou výhradně mé finance, ke kterým manžel nemá ani přístup, ani žádné jiné práva. Jak mám tedy prosím postupovat, abych mohla nakládat se svými prostředky, které mi stále exekutor blokuje, byť nejsem dlužník, ani povinný??? Předem děkuji za Vaši reakci, či radu.
--
S pozdravem V

---------- Původní zpráva ----------
Od: Jan Kubizňák <pravnik@ekcr.cz>
Komu: V @seznam.cz
Datum: 21. 10. 2015 11:03:00
Předmět: RE: EX


EXEKUTORSKÁ KOMORA ČR

Radnická 14/16, 602 00 Brno

IČO: 70 94 05 17 DIČ: CZ – 70 94 05 17 č. ú. 27 – 85 77 11 02 27 / 0100

Tel. 515 917 586, e-mail komora@ekcr.cz, http://www.ekcr.cz

Váš dopis doručen dne

Naše značka


Vyřizuje

Brno

25. 9. 2015

EK/3003/15-jk

Jan Kubizňák

21. října 2015

Vážená paní,
dne 25. září 2015 bylo Exekutorské komoře ČR doručeno Vaše elektronické podání, k jehož obsahu lze sdělit následující.

Soudní exekutor vychází při vydání exekučního příkazu vychází z informací zjištěných v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu pouze tehdy, vznikl-li závazek po jejím zápisu do zmíněného Seznamu. Za daných okolností však bylo exekuční řízení zahájeno dokonce před uzavřením manželství, proto původní závazek vznikl zcela jistě ještě dříve. Postihnout účet manžela povinného lze i pro dluhy vzniklé i jen druhému manželovi před uzavřením manželství.

Můžete však podat soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle § 262b odst. 2 občanského soudního řádu spolu s návrhem na odklad exekuce, pokud nejsou na bankovním účtu uloženy ani z části finanční prostředky, které by jinak náležely do společného jmění manželů.

Veškerá podání, která jsou soudnímu exekutorovi doručena, se posuzují v souladu s § 42 zák. č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, dle svého obsahu s tím, že není-li v nich obsažen návrh ve věci samé, soudní exekutor k takovému podání nepřihlíží. Podání učiněná elektronicky bez uznávaného elektronického podpisu musí být do tří dnů písemně doplněna, jinak se k nim rovněž nepřihlíží. Písemná forma podání je dále zachována, pokud dokument zašlete datovou schránkou, poštou či předáte soudnímu exekutorovi na podatelně.

V případě postihu bankovního účtu manžela povinného však platí, že manžel povinného může požádat banku o vyplacení poloviny finančních prostředků, které se v okamžiku doručení exekučního příkazu na účtu nacházejí, respektive alespoň dvojnásobku životního minima.

Věřím, že toto vyjádření přijmete s pochopením.

S pozdravem

JUDr. Jan Kubizňák
právník
Exekutorské komory ČR

e-mail: pravnik@ekcr.cz
http://www.ekcr.cz

From: V [@seznam.cz]
Sent: Friday, September 25, 2015 12:02 PM
To: komora@ekcr.cz
Subject: Fwd: EX

Dobrý den.
Chci podat stížnost na exekutorský úřad Karlovy Vary, Mgr. Lukáše Křivánka. Jak jsem uváděla již tomuto exekutorskému úřadu, nejsem zodpovědná za dluhy mého manžela, které si nese z minulosti. Abych byla já a můj majetek chráněna před postihem za jeho dřívější dluhy, před uzavřením manželství jsem trvala na sepsání Smlouvy o úpravě budoucích majetkových vztahů v manželství v režimu oddělených jmění podle § 716 a § 717 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku. Tato smlouva je zveřejněna v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu, vedeném Notářskou komorou České republiky. Výše uvedený exekutor na toto však nebere zřetel a na mém bankovním účtu mi blokuje částku 16.499,50 Kč. Kopii předmanželské smlouvy jsem tomuto exekutorovi zaslala ve skenu emailem dne 17.9.2015, tedy hned jak jsem se o blokaci mých prostředků dozvěděla. Dne 24.9.2015 mi však exekutor zaslal exekuční příkaz, který rovněž dokládám přílohou. V tomto exekučním příkazu zcela chybí jak razítko, tak podpis odesilatele, tedy exekutorského úřadu Mgr. Lukáše Křivánka. Dnes jsem opakovaně kontaktovala jak notáře, který předmanželskou smlouvu sepisoval, tak advokáta a oba se velmi divili postupu tohoto exekutora, neboť prý od 1.7.2015 musí exekutor na tyto předmanželské smlouvy brát zřetel. S konkrétním exekutorem je dost obtížná komunikace, kdy jejich pracovníci zavěšují arogantně telefon, který je dostupný jen v pondělí odpoledne a ve středu. Na emaily nereagují vůbec.

Žádám tedy z důvodu existující a doložené Smlouvy o úpravě budoucích majetkových vztahů v manželství v režimu oddělených jmění podle § 716 a § 717 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku, která je zvěřejněna v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu, vedeném Notářskou komorou České republiky, o okamžité zastavení této exekuce vedené pod ev. číslem EX, vedené na moji osobu, jako na manžela povinného a o okamžité uvolnění mých finančních prostředků na mých bankovních účtech vedených ve FIO bance. Tyto účty jsou vedeny na mé jméno a manžel nemá žádné právo k jejich užívaní, ani podpisové právo k nakládání s mými prostředky.

--
S pozdravem VŠ

---------- Původní zpráva ----------
Od: V <@seznam.cz>
Komu: info@eukv.cz
Datum: 17. 9. 2015 21:58:39
Předmět: EX

Dobrý den vážení.
Dnes jsem zjistila, že mi váš exekutorský úřad na mém bankovním účtu ve FIO bance nechal zablokovat částku 16.499,50 Kč. Vaše číslo jednací je EX. Jsem si naprosto jistá, že jsem nikdy nikomu nedlužila ani korunu, neboť jsem si nikdy od nikoho nepůjčila ani jedinou korunu. Vaše exekutorská blokace mých finančních prostředků je tedy nejen protizákonná, ale také neslušná, neboť jste se ani neuráčili mě informovat, že mi na mém účtu něco chcete blokovat. Zjistila jsem to až dnes v bance, neboť blokace nebyla vidět ani v internetovém bankovnictví. Žádám tedy o urychlené uvolnění těchto mých prostředků, které blokujete nezákonně.
Pokud mi moje finanční prostředky blokujete kvůli mému manželovi, který má z minulosti dluhy (z doby, kdy jsme se ještě ani neznali a byl ženatý s jeho první manželkou), musím vás upozornit na skutečnost, že opět porušujete zákon, kdy jako exekutor máte povinnost kontrolovat před vydáním exekuce, nebo blokace finančních prostředků Seznam listin o manželském majetkovém režimu, vedeném Notářskou komorou České republiky. Před uzavřením manželství jsem trvala na sepsání Smlouvy o úpravě budoucích majetkových vztahů v manželství v režimu oddělených jmění podle § 716 a § 717 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku. S pozdravem V
 
Zdravím Vás, z toho co píšete jsem pochopila, že jste zcela správně podala k exekutorovi návrh na zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce, v němž jste se domáhala zrušení exekučního příkazu k přikázání pohledávky z účtu manžela povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. K tomuto návrhu jste doložila smlouvu o úpravě SJM sepsanou notářem. Přesto však exekutor tomuto návrhu nevyhověl a exekuci nezastavil, je to tak. Nyní máte možnost podat proti rozhodnutí o zamítnutí návrhu na zastavení exekuce odvolání, a to v zákonné 15 ti denní lhůtě ode dne doručení tohoto rozhodnutí soudního exekutora. Jak Vám správně radí kolega z Exekutorské komory ČR požádejte rovněž o odklad exekuce do doby pravomocného rozhodnutí ve věci samé. Nebojte soudní poplatky hradit nebudete a soudy řeší exekuční věci rychle, v řádu spíše týdnů od napadnutí věci na soud. Pokud tato lhůta uplynula podala bych opět návrh na zastavení exekuce, s tím, že bych rovněž argumentovala i zněním nálezu Ústavního soudu, sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který byl dne 14.5.2015 publikován ve Sbírce zákonů a je tedy závazný i pro soudní exekutory. Tento nález výrazně omezuje exekuční postih manžela povinného. Nicméně zřejmě v reakci na tento nález byla do občanského soudního řádu přijata ustanovení § 262a občanského soudního řádu, která zase trochu straní exekutorům. Osobně mám za to, že exekutor by skutečně měl respektovat znění smlouvy o úpravě SJM a Váš majetek na účtu nepostihovat. Právní názor exekutorů však musíte očekávat odlišný, a to zvláště v případě vágnější právní úpravě. Osobně bych však odvolání podala, neboť zde vidím šanci na zastavení exekuce ze strany soudu. Sama jste pro ochranu svého majetku udělala maximum a ani exekutor by neměl nadmíru zneužívat svých práv a neměl by je vykládat příliš široce, ale spíše by měl věci posuzovat v kontextu. Případně bych požádala advokáta, aby Vám v této věci pomohl, případně Vás v této věci zastupoval. Pokud by jste uspěla, nebyla by to marná investice.
 
Dobrý den.
Děkuji za vysvětlení a potvrzení toho, co mi říkají jak v poradně, tak u notáře. Podám samozřejmě odvolání a budu doufat, že se to rychle vyřídí. Dodali jste mi opět důvěru, neboť počínání exekutora mě spíš srazilo k zemi.
 
Zdravím Vás, jsem ráda, že jsem Vám mohla pomoci. Exekutor bude pochopitelně argumentovat zněním § 262a občanského soudního řádu. Je tedy třeba mít více protiargumentů. Musíte počítat s tím, že exekutoři budou zkoušet různé cesty jak co nejefektivněji vymáhat pohledávky. Je však třeba s tím počítat a připravit se na to.
 
Jak lépe se můžu připravit?
 
Zdravím Vás, Vy jste udělala téměř vše co šlo, abyste svůj majetek ochránila, tak budete muset vše shrnout a dále použijte i nález Ústavního soudu v Brně, sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Mám za to, že více už dělat nemůžete. Bylo by však vhodné, aby Vám odvolání sepsal právník nebo advokát, a to z důvodu používání právní terminologie, není to však podmínkou, ale je to vhodnější. Vy jste již u advokáta byla, takže jej o tuto službu požádejte.