Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.529

Strhávání nepřednostních pohledávek v exekuci zaměstnavatelem zaměstnanci s exekucí - informace

Odesláno: 
Otevřeno 1829 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zaměstnáváme pracovnici od 1.5.2015, na jejíž mzdu nám dorazil první exekuční příkaz 9.7.2015, jedná se o nepřednostní pohledávku, toto jsme vyřešili srážkou ze mzdy podle kalkulačky na webu exekutorské komory a částku jsme si u nich i potvrdili (čistá mzda 11.201 Kč, vdaná, bez vyživovací povinnosti vůči dětem, nezabavitelná částka je tedy 10.017 Kč).
10.8.2015 nám dorazil druhý exekuční příkaz na nepřednostní pohledávku jako novému plátci mzdy z 25.2.2010, kde je napsáno, že by měl mít pořadí jako u bývalého plátce mzdy, tedy první, nicméně v předchozím zaměstnání naší pracovnici srážky nestrhávali (skončila ve zkušební době), tudíž jsme o této pohledávce nevěděli. příkaz dorazil navíc den po vyplacení mezd. Problém nastal v tom, že pracovnice nehlásila změny zaměstnavatelů a jako bývalý zaměstnavatel je v druhém exekučním příkazu veden až třetí bývalý zaměstnavatel, kde jí ale skončil pracovní poměr 3 dny po doručení příkazu k 28.2.2010 a myslím si, že jí zde z poslední výplaty nic nestrhli. Další dvě zaměstnání, které měla mezi tímto a námi v příkazu zohledněny nejsou.
Nevím tedy, jak máme postupovat, když už strháváme na první nepřednostní pohledávku, máme se k druhému příkazu chovat jako k nově vydanému, řídit se pořadím doručení a nestrhávat nic a nadále uspokojovat první pohledávku? Nebo zde také platí třetinové pravidlo jako pro kombinaci pohledávek přednostních a nepřednostních? Případně je možné se s oběma exekutory, věřiteli a pracovnicí domluvit na rozpůlení srážky? Máme uzavřen PP na dobu určitou 11 měsíců, takže neuspokojíme zcela ani jednu pohledávku. Také se obáváme pořádkové pokuty za nestrhávání srážek z příkazu z roku 2010 za květen, červen a červenec, je její udělení pravděpodobné, a jak bychom se měli bránit, pokud k tomu dojde?

Děkuji za odpověď a přeji klidný den
S pozdravem
Host xxxx
 
Zdravím Vás, exekutor má pravdu, neboť pořadí pohledávek pro srážky ze mzdy přechází k ostatním zaměstnavatelům, tak jak bylo uplatněno u předchozích zaměstnavatelů povinného, což vyplývá z ust. § 146 a násl. zákoníku práce. Nicméně ve Vašem případě pochybila i samotná povinná, tedy Vaše pracovnice, když Vás o provádění srážek ze mzdy neinformovala. Doložila Vám zápočtový list z předchozích zaměstnání? Mám za to, že nikoli, a pokud ano, tak je možné, což vyplývá i z Vašeho dotazu, že předchozí zaměstnavatel povinné srážky ze mzdy na pohledávku z února 2010 neprováděl. V tomto případě bych kontaktovala exekutory, tedy jak exekutora, který vymáhá pohledávku srážkami ze mzdy povinné z února 2010 a vysvětlila mu co vše se stalo, a že to z Vaší strany nebyl úmysl. Toto bych exekutorovi doložila i listinami, které máte jako zaměstnavatel povinné k dispozici, zejména kopiemi z knihy došlé pošty, ze které bude zřejmé, kdy Vám byly jednotlivé exekuční příkazy doručeny a rovněž i kopii zápočtového listu nebo potvrzení o zaměstnání povinné od předchozího zaměstnavatele. Dále bych kontaktovala i exekutora v jehož prospěch jste prováděl srážky ze mzdy povinné a musíte mu vysvětlit k čemu došlo a že jeho pohledávka je v současné době až druhá v pořadí, případně můžete zkusit se s oběma exekutory dohodnout jak v tomto případě postupovat. I druhému exekutorovi budete muset vše doložit listinami, a to stejně jako u prvého exekutora, nicméně s tím, že u exekutora, jehož exekuční příkaz Vám byl doručen později se mají srážky provádět jako první, neboť exekuční příkaz je z února 2010 a byl zaměstnanci povinné doručen nejdříve. Potom bych se zachovala podle toho co Vám exekutoři sdělí, a pokud Vám nic nesdělí, prováděla bych srážky ze mzdy v souladu se zákonem, tedy na pohledávku první v pořadí, tj, z února 2010.