Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.403

Koupě nemovitosti v exekuční dražbě - služebnost, věcné břemeno doživotního užívání bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 2443 x
1 odpověď
 
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jaká jsou rizika koupě nemovitosti v exekuční dražbě (rodinný dům), kde vázne věcné břemeno, služebnost užívání? Oprávněný z věcného břemene je dle smlouvy povinen si hradit náklady užívání sám. Vyplývají pro mě (kromě strpění dotyčné osoby v domě a úhrady daně z nemovitosti) i jiné povinnosti vlastníka?
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud chcete koupit nemovitost v exekuční dražbě postupujte vždy v součinnosti s exekutorem, který bude danou nemovitost dražit. Jen tak bude zaručeno, že se stanete vlastníky nemovitosti a že exekutor podá návrh na katastr nemovitostí k výmazu exekutorského zástavního práva z katastru nemovitostí. Další věcí, kterou si ve smlouvě ohlídejte je úprava vyklizení nemovitosti a řešení eventuální nevůle povinného tuto nemovitost opustit. Ne vždy a ne každý povinný nemovitost bez problémů opustí, řešte zde poškození nemovitosti při jejím vyklizení, a eventuální náhradu škody, zeptejte se, zda je možné ve smlouvě ujednat i právo na odstoupení od smlouvy, pokud by povinný nemovitost poškodil, nebo nechtěl opustit.
Pokud si chcete koupit nemovitost zatíženou věcným břemenem užívání nemovitosti, nebylo by dle mého názoru od věci si tuto smlouvu prostudovat. Na jednu stranu je to výhoda, pokud byste danou nemovitost nechtěli pro sebe, byla by tak zajištěna údržba nemovitosti a s oprávněným z věcného břemene by bylo možné sepsat nájemní smlouvu a Vám by tak plynul z tohoto důvodu jistý příjem.
Na druhou stranu všichni známe televizní film Na samotě u lesa, kde pan Kemr v podobě dědy Komárka ztvárnil oprávněného z věcného břemene. Problém by mohl nastat ve chvíli, kdy byste nemovitost potřebovali pro sebe a s oprávněným z věcného břemene byste se neshodli, protože tohoto člověka nemůžete "vyhodit na ulici", protože má v této nemovitosti zajištěné užívací právo, které je velmi silné. Zde by asi nebylo od věci se rovněž poradit i s advokátem. Kontakt na advokáta naleznete i na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Osobně bych se chtěla setkat s oprávněným z věcného břemene.