Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.502

Opožděné splácení dluhu, ztráta výhody splátek a exekuční doložka - maximální výše smluvní pokuty

Odesláno: 
Otevřeno 1855 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
s dlužníkem jsem uzavřel smlouvu o půjčce a exekutorský zápis dne 3.12.2011 kde dlužník stvrdil přijetí částky 250.000 Kč s tím, že tuto uhradí v pravidelných splátkách. Byla sjednána ztráta výhody splátek a smluvní pokuta 500.000 Kč pro případ že by dluh řádně a včas neplnil splátky. Dlužník při prvním porušení smlouvy (zaplatil opožděně o dva dny) byl vyzván aby splátky plnil dle smlouvy a případně aby příště dal před splatností vědět že nemůže uhradit splátku či že potřebuje odklad splátky, dlužník bez ohledu na to následující měsíc opět zaplatil asi o 17 dní pozdě a teprve 5 dní po splatnosti žádal o odklad. V důsledku již předchozího porušení jsem mu zbývající dlužnou pohledávku již zesplatnil ve lhůtě do následující splátky. Přestože došlo k řádnému zesplatnění, dlužník pohledávku neuhradil a tuto splácí ve splátkách, nyní hrozí promlčení pohledávky a dlužník ani nechce přistoupit k uznání dluhu, ve kterém bych mu prominul smluvní pokutu.
Chtěl bych se tímto zeptat zda je reálné uplatnění sjednané smluvní pokuty, smlouvu mi sepisoval právník přičemž pokutu posoudil jako přijatelnou s ohledem na výši zapůjčené částky a že je pouhé zajištění ručitelem a půjčka je bezúročná, navíc dlužník při jednání o smluvní pokutě prohlásil, že by stejným způsobem chránil svoje peníze.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, odpovídám pouze na základě Vámi uváděných faktů. Pokud však je tato smlouva sepsána ve formě exekutorského zápisu, měla by být sama o sobě vykonatelná a tedy i exekučním titulem. Dle mého názoru by tedy bylo možné podat k exekutorovi, a nejlépe k tomu, který tento zápis sepsal, popř. i k jinému exekutorovi návrh na nařízení exekuce na majetek povinného.
Nicméně porada s advokátem je v tomto případě určitě vhodná, protože advokát tuto listinu přímo uvidí a sám posoudí její obsah. Nicméně osobně bych tuto smluvní pokutu také zkusila vymáhat, protože když se smlouva psala byli jste přítomni oba a dlužník tak mohl obsah smlouvy změnit. Pokud dlužník požádá v rámci exekuce o odpuštění příslušenství (smluvní pokuty) můžete mu ji odpustit projevem vůle adresovaným exekutorovi. Je pravdou, že smluvní pokuta ve výši 200% půjčené částky není nejnižší.
Na Vašem místě bych rozhodně advokáta navštívila, kontakt na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Možná by nebylo od věci sledovat i insolvenční rejstřík, který naleznete na stránkách http://www.justice.cz. Zde zjistíte, zda Váš dlužník není v insolvenci, a pokud ano, tak bude nutné zjistit v jakém stadiu se insolvenční řízení nachází a eventuálně tam tuto pohledávku za dlužníkem prostřednictvím advokáta přihlásit.