Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.370

Exekuce, obstavení bankovního účtu manželky dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 2038 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2005 nám umřel otec nebyl s mamkou oddán takže jeho majetek se dělil mezi mě a mé 2 bratry (1 vlastní, 2 nevlastní). Poté jsme stále bydleli v tomtéž domě všichni společně cca před 3 lety jsme všichni své podíly prodali, díky tomu, že mladší vlastní bratr byl nezletilý trvalo velice dlouho schválení soudu o prodeji nemovitosti. Bratrovo podíl putoval na účet, který mi bude v 18 cti zpřístupněn.
Cca před 5 ti lety mamka poznala muže současně její manžel, tento muž byl v té době ženatý vlastnil 2 generační dům se svojí manželkou a měl 3 dcery. Po nějaké době podal žádost o rozvod a rozvedl, se dodnes se pře soudně se svojí nyní bývalou manželkou o peníze (vyplacení jeho 1/2 domu, či placení alespoň nájmu z jeho části domu) neboť mu nebyla ochotna uvolnit ani 1 ze 2 bytu v tomto domě.
Poté co se rozvedl vzal si moji mamku nikdo z nás s tímto sňatkem nesouhlasil, neboť nikomu nepadl do oka, ale respektovali jsme toto rozhodnutí.
Po sňaťku mamka zjistila, že jeho bývalá manželka za něj neplatila nějaké poplatky úřadům při OSVČ vzniklý dluh přesahoval 50.000 Kč, které pak za nej musela uhradit, dále pak mamka zjistila, že neustále čerpá z karet kontokorent, a také si občas nezaplatí sám poplatky vniklé při OSVČ na, které mu dala peníze a pak vnikaly dluhy s vysokou % úročení, obcas si i půjčil do někoho peníze, nevýhodně si val staré ojeté auto na leasing nebo koupil televizor a když se ho maka ptala kde na to vzal odpověděl, že to nemá řešit až po sléze zjistila pravdu.
Jelikož tento muž pracuje jako OSVČ zednické práce, nemá stálou pracovní dobu, v podstatě nevydělá ani korunu, většinu času provolá nebo prokouří, neustále jsou na jeho práci reklamace, které pak musí opravit na vlastní náklady, žijí v podstatě z mamčinýho platu a bratrova sirotčího, což není nijak závratná částka.
2011 si mamka postavila dům, na který si vzala sama půjčku a sama ji splácí, její muž podepsal papír, že se na tomto domě nijak finančně nepodílel.
Nyní jsme v situaci, kdy mamka onemocněla RS (roztroušenou sklerózou) trpí tim více než 2 roky, ale diagnostikováno to bylo před 1 rokem, byla jí schválena náročná léčba, u které je vyžadováno, aby nebyla ve stresu a napětí, ale ona trneco se zase stane, kde si půjčí a o čem jí neřekne. Také s mladším bratrem, který s nimi žije v domácnosti spolu nevycházejímamky manžel mu dělá naschvály a jednou se dokonce i poprali.
Důsledkem této nemoci má mamka velmi sníženou práce schopnost, není na tom zdravotně dobře, již žádala o invalidní důchod, ale nebyl jí schválen, Pokud přijde o svou práci k čemuž se nevyhnutelně blíží, neměla by už vůbec čeho žít, v důsledku neschopnosti jejího manžela.
Mamka ho jíž několikrát žádala, aby si našel normální práci ve svém oboru, ale on nechce… všichni víme proč, musel by začít pracovat a ne neustále s někým telefonovat a kouřit.
Nedávno mamka zjistila, že zakoupil lešení, které bylo kradené, mamka o tom neměla ani tušení, manžel údajně také ne, ale věřte mu. Až z televize a internetu jsme se dozvěděli ze způsobil pi svém laxní práci nehodu na plynovém potrubí a musela zde zasahovat policie, hasiči a RWE, domnívám se, že platba za tyto výjezdy bude drahá, manžel vůbec nebere ohledy na její vážnou nemoc svým jednáním, také jí domu s ničím nepomáhá.

Dále mamka za něj platila výživné za jeho dceru, která je v době manželství nezaopatřená - studující.

Můj dotaz, je co vše je potřebné k tomu, aby se spolu mohli rozvést co s nejmenšími následky pro mamku hlavně finančními podotýkám, že manžel se jistě nebude chtít dobrovolně rozvést.

Dále má mamka obavy z neustálých jeho půjček, kontokorentů a momentálně koupeného kradeného lešení, které jeho majitel poznal na stavbě a výjezdu složek k nehodě nebyl obstaven její soukromý účet jinak by neměla čeho žít.




Děkuji za Váš čas, který jste mi věnoval vím, že náš problém je velmi obsáhlý.

Předem děkuji za Vaší pomoc, nevím kam se jinam obrátit, chtěla bych mamce navrhnout nějaká smysluplná a reálná řešení a probrat to s ní jakmile nás nebude její manžel hlídat.
 
Zdravím Vás, v tomto případě by bylo řešení, a sice, kdyby maminka přišla o práci, ať zajde na Úřad práce, odbor státní sociální podpory a požádá o dávku okamžité pomoci, a to z důvodu hrozícího sociálního vyloučení. Vyplní formulář, doloží dokumenty, které jsou třeba a mám za to, že by jí tato dávka mohla být poskytnuta. Dále bych rovněž požádala o i doplatek na bydlení. Problém však je ten, že s maminkou žije i její současný manžel a jeho příjmy se budou rovněž započítávat. Nicméně v horším případě bude tato žádost zamítnuta a dávka jí nebude přiznána. Jen se zeptám jsou na majetek současného manžela vedeny exekuce? Z Vašeho dotazu to jasně nevyplývá. Pokud jsou na majetek maminčina manžela uvaleny exekuce, tak s účinností od 14.5.2015 je již výrazně omezen postih manžela povinného, takže exekutoři již nesmí blokovat účet manžela povinného (Vaší maminky). To vyplývá z nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015.
Jen se zeptám, ta nemovitost, o které se zmiňujete, ta je ve výlučném vlastnictví Vaší maminky? Dále by mě zajímalo, zda tuto nemovitost maminka zakoupila či postavila ještě před vznikem manželství, pokud ano. Nemusíte se bát, že by maminka o nemovitost z důvodu exekucí na majetek jejího manžela přišla, neboť tuto nemovitost nabyla před manželstvím a má zřejmě čestné prohlášení manžela, že se na financování stavby či koupi nemovitosti nijak nepodílel.
Dále je možné situaci Vaší maminky a jejího současného manžela řešit oddlužením v rámci insolvence. Ve věci insolvence a oddlužení se však obraťte na kolegu, který má tuto agendu na starosti. Já zde mám řešit výhradně exekuce.
K rozvodu uvádím, že pokud manželství Vaší maminky trvá déle než 1 rok a manželství je trvale rozvráceno (požaduje se rozvrat cca 6 měsíců) je možné podat žádost o rozvod k soudu, a to k Okresnímu soudu v jehož obvodu mají manželé společné bydliště. V žalobě o rozvod manželství je nutné popsat počátky manželských neshod. Jelikož je Váš problém složitější doporučuji Vám, abyste se s maminkou obrátila na advokáta v místě maminčina bydliště. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na stránkách http://www.cak.cz. Pokud nemáte dostatek peněz je možné vyhledat i advokáta pro bono, který zastupuje klienty bezplatně či za minimální odměnu. S maminkou zkuste zajít např. do cukrárny na kávu, nebo spolu jděte nakoupit a cestou můžete vše probrat.