Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.297

Plomba nemovitosti exekutorem - lhůta na zrušení plomby po zaplacení dluhu věřiteli dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 4703 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám na Vás dotaz ohledně exekuce. Měla jsem dluh u zdravotní pojišťovny RBP.
13.4.2015 bylo vše zaplaceno, přišel mi i potvrzující dopis.
16.4.2015 byly peníze poslány na účet RBP.

Dnes 24.4.2015 přes nahlížení do katastru nemovitostí jsem našla plombu u mého domu se včerejším datem přijetím. Po kontaktování RBP mám vše v pořádku zaplaceno. Vůbec nerozumím tomu co se děje?
Kdy by ca mohla být dům opět bez plomby.
Děkuji Vám za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde záleží i na tom, zda nemovitost skutečně zaplomboval exekutor a pokud ano, bude nutné sepsat návrh na zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm g) občanského soudního řádu. Tento návrh odůvodněte tak, že dlužná částka je zcela uhrazena a zanikl tedy důvod k vedení exekuce na Váš majetek. V návrhu dále uveďte, že jste se o zablokování nemovitosti dozvěděla náhodou a kdy se tak stalo. Jako přílohu k návrhu přiložte potvrzení o platbě RBP (oprávněnému) spolu s potvrzujícím dopisem od RBP. Mám za to, že o tomto návrhu by mohlo být rozhodnuto celkem rychle cca do 2 měsíců, následně po právní moci usnesení o zastavení exekuce bude muset soudní exekutor požádat katastrální úřad o výmaz plomby. Katastrální úřad by měl plombu vymazat do 20 dní po doručení žádosti exekutora. Takže mám za to, že do cca 4 - 5 měsíců by mohla být plomba na nemovitosti vymazána. Vše se protáhne i proto, že se soudní exekutor musí dotázat oprávněného RBP, zda jste mu dlužnou částku skutečně uhradila a kdy se tak stalo a dále se bude muset RBP oprávněného zeptat, zda souhlasí se zastavením exekuce. Pokud byste věc chtěla urychlit je možné se obrátit přímo na RBP (oprávněného), aby navrhl zastavení exekuce nebo, aby vzal návrh na nařízení exekuce na Vaši osobu zcela zpět. Zde, ale nemáte jistotu, že tak skutečně učiní, a kdy tento návrh podá. Toto by vše urychlilo cca o měsíc.
Dále je také možné, že plomba byla k Vaší nemovitosti zapsána omylem (z důvodu administrativního pochybení) pracovnicí katastrálního úřadu. V tomto případš by bylo nutné buď se s nimi na katastru zkusit domluvit nebo do 20 dní od zaplombování podat námitky, pokud by se tedy jednalo o pochybení na straně katastru nemovitostí.