Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.660

Exekuce na plat, mzdu - maximální srážky a vliv vyživované osoby

Odesláno: 
Otevřeno 2029 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mzdu mám 8-9 tisíc Kč, dle pracovních dní + inval. důchod 5520 Kč, z něho ex. srážky 842 Kč. Mám manžela OSVČ, dvě děti, 19let na úřadu práce bez nároku na podporu a 8 let.
Zaměstnavateli příšlo od exekutora, že mi má strhávat třetinu mzdy. Mohla by jste mi poradit jestli je to možné a kolik mi mohou strhávat. Zda by se měla účetní spojit s OSSZ a domluvit se s nimi, oni mi počítají jednu vyživovanou osobu. Mnohokrát děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že by rozhodně nebylo od věci, aby se paní účetní spojila s příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení, neboť ta Vám již srážky z důchodu provádí. Mám za to, že při výpočtu srážek bude nutné zohlednit i srážky prováděné z invalidního důchodu. Když jsem při výpočtu srážek vycházela z toho, že Vaše mzda činí průměrně 8500, - Kč a k tomu jsem připočítala i invalidní důchod 5500, - Kč, tak mi jako základ pro srážky ze mzdy a z jiných příjmů vyšla částka 14.000,- Kč, Pokud jsem brala v úvahu, že 1 dítě je vedeno na Úřadu práce a počítala tedy jen 1 dítě vyšla mi celková výše srážek cca 1.608,- Kč, když jsem brala v úvahu 2 děti vyšla mi srážka ve výši 1.098,- Kč. To vše za předpokladu, že máte manžela a exekuce je prováděna pro vymožení tzv. nepřednostní pohledávky. Pokud by se jednalo o přednostní pohledávku (např. výživné, .) byly by srážky vyšší. Tento výpočet však berte jen jako orientační. Srážky se budou měnit i v závislosti na výši Vašich příjmů.