Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.513

Exekuce na podíl bytu, domu ve spoluvlastnictví - ochrání podíl darování sourozenci?

Odesláno: 
Otevřeno 1607 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
zdědili jsme dům po mamince - přímí dědici bez závěti - já a bratr žijící v zahraničí. Bratr nyní zjistil, že je proti němu vedena v ČR exekuce. Byl ručit kamarádovi v roce 2010 na půjčku a ten nesplácí. Jak bychom měli postupovat abychom o dům nepřišli prosím? Máme řešení že by jsme dům napsali na jen mě, ať na bratrovou půlku nepřijde exekutor. Může exekutor nařídit prodej domu i mé poloviny? Jak by se prodávala jen půlka domu? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde bude nejlepší, když se spojíte přímo s exekutorem, který je pověřen vedením exekuce a s ním se dohodnete na dalším postupu. Zjistěte kolik činí dlužná částka, včetně příslušenství (úroků z prodlení, nákladů právního zastoupení oprávněného, nákladů exekuce a odměny exekutora). Mám za to, že když bude exekutor vidět snahu pohledávku uhradit polovinu domu dražit nebude. Převod poloviny nemovitosti postižené exekucí na Vás nedoporučuji, neboť Váš bratr má od okamžiku doručení exekučního příkazu zakázané s nemovitostí disponovat a tímto by tento zákaz porušil. Nicméně by nebylo nic proti ničemu, kdybyste od bratra jeho polovinu odkoupil, ale tento krok byste museli konzultovat s příslušným soudním exekutorem, který je pověřen vedením exekuce. Pokud by se podíl Vašeho bratra přece jen prodával tak by se postupovalo tak, že by polovinu domu nejprve ocenil soudní znalec a na základě jeho ocenění by se stanovilo tzv. nejnižší podání v dražbě. Dražby byste se mohl zúčastnit klidně i Vy a bratrův podíl takto nabýt do svého vlastnictví. Ten kdo nabídne nejvyšší částku se stane vydražitel. Po dražbě se však ještě 15 dní čeká na to, zda někdo za podíl nenabídne více (tzv. předražek), pokud ne, nemovitost získá vydražitel, pokud by však někdo nabídl více než vydražitel stane se majitelem spoluvlastnického podílu on. Váš bratr by dostal zbytek peněz, které by zbyly po uspokojení oprávněného a nákladů exekuce a odměny exekutora.
 
Děkuji, ještě právě neproběhlo dědické řízení a tak zvažujeme že dům necháme napsat jen na mě. že se bratr vzdá dědictví. šlo by to takhle provést? děkuji pěkný večer.
 
Zdravím Vás, zde bude lepší, když se poradíte s advokátem, pro jeho vyhledání můžete použít i tuto internetovou adresu www. advokatikomora.cz. Kdyby se Váš bratr vzdal dědictví mohlo by to být eventuálně posouzeno i jako trestný čin zkrácení věřitele, proto bude nejlepší se poradit s advokátem nebo jednat v součinnosti s exekutorem. Problémem je exekuce na Vašeho bratra, v době exekuce by se dlužník (povinný) neměl vzdávat majetku.
 
děkuji, určitě si najdeme advokáta, hezký večer.
 
Případně se ještě můžete zeptat přímo notáře, který vede dědické řízení. Přeji Vám hodně štěstí a hezký večer.
 
Aha, super. Děkuji moc. Nashledanou
 
Nemáte zač, i notář je právník, avšak není vyloučeno se před jednáním spolu s bratrem poradit s advokátem na tom co dělat, aby se ochránil majetek, v tomto případě podíl na nemovitosti. Kdybyste cokoli potřebovali můžete se na nás obrátit. Zdravím a přeji hezký večer.