Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.633

Zadlužený rodiče má exekuce - vystěhování rodiče z domu potomka

Odesláno: 
Otevřeno 1439 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měl bych na Vás jeden dotaz. Mám dlouhodobý problém s rodičem (matkou) otec již nežije. Bydlím v dvou poschoďovém rod. domu který je veden jako jedno generační. Vrch obývám Já. Spodní část obývá bezproblémová babička a její dcera - moje matka. S kterou jsou dlouhodobé problémy. Hlavní příčina problému je alkohol. Léčení jíž několikrát proběhlo, ale bez úspěchu. Matka nemá evidováno věcné břemeno na katastrálním úřadě. Jen je mezi matkou a mnou (já jsem vlastník domu) sepsána smlouva, že zde může pobývat, ale po předchozích problémech je uvedeno že bez mého souhlasu si sem nesní vodit a ubytovávat žádné nájemce. Toto je vyřešeno.
Problém jsou její exekuce. 2014 jsem jednu exekuci za matku zaplatil aby mi nebyly odebrány mé věci jako lednička, PC, vysavač atd. Zdálo se že je vše vyřízeno.
Opět chodí dopisy nové od dalších exekutorů. Matka momentálně žije u přítele a dopisy do vlastních rukou si vybírá (nebo také ne) na poště. Matka nepřispívá na elektřinu, na topení na nic. Jen se sem tam přijde podívat popřípadě poprosí o peníze.
Je nějaká možnost, jak se můžu vyhnout exekucím? Popřípadě soudní vystěhovaní matky? Nebo jakákoliv jiná šance jak začít žít bez strachu že přijdu o věci na které si vydělávám? Nevím jak si pomoct sám, bude-li to možné prosím poraďte.
Děkuji O.
 
Zdravím Vás, nejlepší bude zrušit trvalý pobyt Vaší matce, popřípadě jí můžete zrušit i doručovací adresu na poště. O tom bude nejlepší si s matkou promluvit. Mám za to, že by neměla protestovat (bydlí u přítele). Pokud by to nešlo, je možné sepsat čestné prohlášení, kde uvedete, který majetek v rodinném domě patří Vám, toto čestné prohlášení ukážete exekutorovi v případě, že by Vás navštívil a současně mu řeknete, že Vaše matka žije u přítele, pokud znáte i jeho adresu sdělte mu ji. Znáte-li jen jméno přítele Vaší matky sdělte mu je. Pokud by však exekutor zabavoval Vaše věci a nikoli věci Vaší matky je možné, a to do 30 dní ode dne zabavení (sepsání, polepení) těchto věcí podat k exekutorovi, který vede exekuci návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu. K návrhu je však třeba doložit doklady, které prokazují vlastnické právo k zabaveným věcem. Těmito doklady jsou zejména faktury, záruční listy, dodací listy, smlouvy, v případě nouze by ze tyto doklady mohly posloužit i fotografie zabavených věcí z doby před nařízením exekuce. Závěrem uvádím, že věci, které nemůžou být zabaveny jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Doufám, že Vám alespoň tyto informace pomohou.