Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.111

Exekuční poradna - poddotaz, upřesnění původního dotazu

Odesláno: 
Otevřeno 1617 x
1 odpověď
 
Děkuji Vám mnohokrát za rychlou radu. Nevěděla jsem, jak vložit další dotaz navazující na hosta 1804, tak posílám nový. Sňatek jsme měli květen 2013. V darovací smlouvě je uvedeno, že chatu mi daruje jak leží a běží se vším, ale věci tam vypsané bohužel nejsou, z roku 2014 smlouva.
A auto tedy nejde prosím darovat? Snažila jsem se najít informace na internetu, kde jsem našla článek, že na darované auto se nevztahují exekuce
a dále články, že pokud se tato věc pořídí z mých úspor- něco jako výlučné jmění- myslím že jsem to četla právě i na vašich stránkách. Akorát nevím, jak se takové věci prokazují a zda je to pravda, jelikož jsou neustále nějaké změny každý rok. Chata je téměř 2km od vlaku a dítě budeme vozit autem do školky a my do práce, ale to bohužel asi záleží pak už jen a jen na exekutorovi, zda uzná, že je to potřebná věc či ne že? Z toho mám strach. Tu chatu tedy opravdu nemohu převést, i když není v exekučním řízení? Ale pokud se na darovanou nemovitost exekuce nevztahuje, je to zbytečná věc.
Jen mě ještě napadl jeden dotaz- manžel dluhy bude splácet cca ještě 8let- kdo bude dluhy dědit, kdyby se náhodou něco přihodilo? Mohu se jich jako manželka zříci, pokud nebudeme mít žádné společné jmění? Děti se dluhů po rodičích zříci mohou že? Děkuji Vám mnohokrát za vaše odpovědi
 
Zdravím Vás, pokud je v darovací smlouvě uvedeno, že nemovitost je darována ve stavu jak stojí a leží mám za to, že je to i s příslušenstvím, nicméně se stoprocentní jistotou to tvrdit nemohu. Proto by bylo lepší sepsat i to čestné prohlášení s úředně ověřeným podpisem dárce, v němž se zařízení chaty vyjmenuje. Auto Vám pochopitelně může kdokoli darovat, potom je to věc darovaná a do SJM nepatří. Jen je potřeba exekutorovi doložit kopii darovací smlouvy. Ohledně prostředků na stavebním spoření uvádím, že stavební spoření je účelově určeno na bydlení a nikoli na pořízení automobilu. Ohledně automobilu pro potřeby povinného to skutečně záleží jen na úvaze exekutora. O chatu se bát skutečně nemusíte, pokud jste ji nabyla na základě darovací smlouvy je z exekuce na majetek Vašeho manžela vyloučena. Jinak v exekučním řízení platí pro povinné zákaz převádět majetek, pokud by se tak stalo vystavuje se povinný nebezpečí trestního stíhání za trestný čin zkrácení věřitele. Pokud škoda přesáhne 5.000,- Kč (pokud hodnota převedeného majetku přesáhne 5.000,- Kč, škoda se počítá ke dni převodu majetku).
V případě úmrtí povinného jsou jeho dědici manželka a děti, dědí stejným dílem. Tedy pokud by manžel nesepsal závěť. Manželka, pokud je svéprávná (o čemž ve Vašem případě nepochybuji) může odmítnout dědictví je-li předluženo. O předluženost jde přesahují-li dluhy majetek zůstavitele. Nezletilé děti by měli v dědickém řízení nejspíše opatrovníka (kolizního opatrovníka), který by předlužené dědictví mohl jménem dětí odmítnout.